Нестинарите покориха Българи (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Пътешествие
14:17 - 04 Юни 2019
10473
Нестинарите покориха Българи (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Хиляди българи, чуждестранни туристи и дипломати се стекоха в понеделник вечерта в странджанското село Българи, за да присъстват на празника на Св. Св. Константин и Елена и на традиционните за района нестинарски танци. 

Автентичност на огненото събитие придадоха съставите при читалище „Георги Кондолов – 1914“ в Царево с художествен ръководител Христо Йорданов и женска фолклорна група при читалище „Виделина“ – с. Веселие.

По традиция след огнения ритуал нестинарската общност се събра в “коначето” - храмът на нестинарите, който се смята дом на Св. Константин и в него той отсяда за празника си. 


В празничния ден на Св. Св. Константин и Елена в двора му се коли жертвено животно за приготвяне на “нестинарски курбан”. В конакът се поставят нестинарските икони “да почиват”, там става “прихващането” на нестинарите преди да влязат в ритуалния огън, както и “обличането” на иконите преди тръгване на нестинарското шествие.


В традиционното шествие по случай деня на Св. Св. Константин и Елена, който е свещен празник за жителите на село Българи, бяха още кметове и общински съветници, както и всички бивши кметове на село Българи.

Сред специалните гости на събитието бе посланикът на Израел в България г-жа Ирит Лилиан. В понеделник тя бе посрещната от кмета на Царево – инж. Георги Лапчев. По негова покана на събитието присъстваха също г-н Вълчо Чолаков – областен управител на Област Бургас, г-н Мат Хегенгрубер – аташе по въпросите на образованието и културата към Посолството на САЩ в София, г-жа Ани Тодорчева – асистент по въпросите на образованието и културата към Посолството на САЩ в София, както и редица представители на неправителствени организации. 

Посланикът на Израел в България г-жа Ирит Лилиан и кметът на Царево инж. Георги Лапчев


Преди ритуалната игра в огъня, в която се впуснаха нестинарите от селото, както и техни последователи, домакинът на събитието и кмет на село Българи – г-жа Недка Лапчева даде официален тон на съпътстващата програма, като при себе си на сцената покани кмета на Община Царево – инж. Лапчев. В обръщение към присъстващите той изрази почитта си към неподражаемия ритуал, признат от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство. 

Lupa.bg предлага на читателите си да се потопят в магията на нестинарските танци в Българи чрез майсторския фоторепортаж на Агнес Методиева: