Огнена мистерия в Българи (уникално видео)

Култура
21:30 - 31 Май 2019
14070
Огнена мистерия в Българи (уникално видео)

Живописното странджанско село Българи след дни ще попадне в плен на огнена мистерия. Там за поредна година се организират традиционните нестинарски игри в чест на  „Св. св. Константин и Елена”. Всяка година празникът привлича стотици да наблюдават на живо старинният български обичай. Празненствата се организират в нощта на 3 срещу 4 юни, когато по стар стил е денят на светиите.

Българи остава единственото нестинарско село в България. Тук мистичният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Танцът върху жарава е в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО от 2009 г.

Това малко селце, на 17 км западно от Царево, е единственото в Странджа със статут на фолклорен резерват. В село Българи обичаят нестинарство е запазен в автентичния си вид. Днес този уникален по своята същност зрелищен обред е възроден и може да се наблюдава на празника на с. Българи на 3 юни. Тогава жителите на селото почитат светците Константин и Елена, които са патрон и на църквата в селото. Тя е строена след Преображенското въстание като понастоящем има статут на паметник на културата във връзка с обичая нестинарство.

Програмата на празника започва в понеделник в 9 часа сутринта с тържествена литургия за освещаване на иконите в храм “Св. Св. “Константин и Елена”. След това из селото преминава шествие, а в 15 часа ще бъде запален огънят за нестинарите. Кладите, от които ще се получи жаравата за нестинарските танци, вече са подредени в центъра на Българи, видя репортер на Lupa.bg.


В туристическия информационен център на Царево ще има безплатна прожекция на филма „Пътят на нестинарството”. Предвидени са безплатни прожекции на първият български 3D документален филм „Стъпки в огъня”. Фолклорната програма е насрочена за 19 часа, а преди нея е организиран и кулинарен базар с участници-кулинари от населените места в общината. Кулминацията на вечерта, както винаги, са нестинарските игри от 22 часа, които всяка година спират дъха на присъстващите.

Според древна легенда, когато Бог решил да сътвори Странджа, не изрекъл нито дума, а само се усмихнал. От тази божествена усмивка се родила планината. И днес Странджа е такава – загадъчна като усмивка, съхранила за поколенията историческо и природно наследство, традиции и духовно богатство.


Предполага се, че старото име на селото – Ургари има прабългарски произход. За първи път е споменато в документ от 1454 г., което доказва, че е едно от най-старите странджански села. Според покойния историк проф. Божидар Димитров, жителите му са наследници на прабългарски войници, заселени от първите ханове за охрана на южната ни граница.

Езическият ритуал за прихващането на нестинарите и танцът в транс върху огнената жарава, под звуците на нестинарски тъпан, се изпълнява всяка година, на 3-ти юни.

Нестинарството е един от най-древните български обичаи, възникнал още преди хилядолетия. Някои свързват появата му с Дионисиевите празници, а други с траките и техния култ към слънцето. Особено разпространен е този обичай в началото на 20-ти век в български и гръцки села в Източна Тракия, част от които след 1913 г. попадат в България, а останалите в Турция. Гръцкото население, останало в Турция, се преселва в Гърция и така пренася със себе си този ритуал. 

Според произхода на думата „анастенария” от гръцки това означава „въздишане, пъшкане”, с което се свързва поведението на нестинарите по време на транс. Друго обяснение води към гръцката дума „хестия” – огън. 

Снимки: Агнес Методиева


В момента в България автентичният нестинарски обичай е съхранен само в Българи. В миналото обичаят се е практикувал и в други села в България и Гърция – Бродилово, Кости, Граматиково, Сливарово, Кондолово. Днес нестинарството се практикува на много места в страната като туристическа атракция.

„Нестинарството е специфично, то не се изразява толкова в ходенето по жарава, а в спазването на обреди и ритуали, които се извършват през цялата година”, разказва нестинарят Георги Илиев. И разкрива как се чувства човек, който танцува с боси нозе по нагорещите въглени: "Човек изпада в транс, който едно време са го наричали прихващане. Това няма нищо общо с някакъв елемент, който да те докара до този транс. Всичко е на психическа основа, зависи от това колко е вярващ човек. Дали въобще човек вярва в нестинарството и в небесната закрила. Мога да твърдя, че няма никаква подготовка за играта върху огън. Нито има някакви определени стъпки".

По думите на Георги Илиев езическият ритуал се вплита в християнството. Една от легендите гласи, че по време на турското робство турците са запалили църквата в Българи, а нестинарка е влязла през огъня, за да спаси иконите и е излязла. Има друга легенда, че турците са казали, че ще запазят селото, ако Елена играе в огъня. 

Според друга легенда Господ е търсил верен човек до себе си и е казал, че който пръв премине през огъня, той ще бъде дясната му ръка. През огъня минал Константин. След това Господ му търсил жена и пак запалил огън, така се намерила и Елена. 

Lupa.bg предлага на читателите си да се докоснат до магията на нестинарските танци чрез уникалното видео, заснето преди 3 години в село Българи от Любомир Асенов от LAP.bg.

 

Очаквайте на 4 юни подробен фоторепортаж от тазгодишните нестинарски танци в Българи