Нетаняху и Байдън имат разминавания за Газа

САЩ
17:51 - 12 Декември 2023
1686
Нетаняху и Байдън имат разминавания за Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че няма да позволи на Израел да "повтори грешките от Осло", визирайки Договорите от Осло през 90-те години на ХХ век, които в страната му се смятат за неуспешни.

Става въпрос за няколко споразумения, сключени между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която действа като представител на палестинския народ. Те са подписани през 1993 г. като част от мирния процес в израелско-палестинския конфликт. Въпреки големите надежди, изказани в договорите и в последвалите споразумения, които също дават надежди за нормализацията на израелските отношения с арабския свят, проблемът все още не е разрешен.

След като вчера американският президент Джо Байдън заяви, че до голяма степен не е съгласен с Нетаняху, въпреки че подкрепя Израел и войната му срещу "Хамас". Сега министър-председателят призна, че има разногласия с Байдън относно визията за следвоенна Газа.

"Дълбоко оценявам американската подкрепа за унищожаването на "Хамас" и връщането на нашите заложници", каза Нетаняху във видеообръщение на иврит, цитирано от The Times of Israel. "След интензивен диалог с президента Байдън и неговите хора получихме пълна подкрепа за сухопътната операция и за ограничаване на международния натиск за прекратяване на войната".

"Да, има разногласия, когато става въпрос за деня след "Хамас", и се надявам, че и тук ще постигнем съгласие", добави Нетаняху. "Искам да изясня позицията си: Няма да позволя на Израел да повтори грешката от Осло".

"Не може след огромната саможертва на нашите граждани и бойци да допускаме в Газа тези, които преподават терор, подкрепят терор, финансират терор", добави министър-председателят, което е очевидна препратка към идеята Палестинската автономия да управлява Ивицата Газа.