Нетаняху към Блинкън: Израел ще продължи сам в Рафах

САЩ
17:48 - 22 Март 2024
1555
Нетаняху към Блинкън: Израел ще продължи сам в Рафах

Премиерът Бенямин Нетаняху каза на висшия американски дипломат Антъни Блинкън в петък, че Израел е готов да продължи войната си срещу "Хамас" сам на фона на напрегнати отношения между двамата съюзници заради шестмесечния конфликт в Газа, предава "Ройтерс".

Блинкън проведе разговори с Нетаняху, целящи да осигурят повече хуманитарна помощ в Газа. Това е шестата дипломатическа визита на висшия американски дипломат в Близкия изток от началото на войната на 7 октомври.

Нетаняху каза, че е казал на Блинкън, че оценява подкрепата на САЩ в борбата срещу "Хамас" и че Израел признава, че трябва да защити цивилните. Той обаче повтори плановете си да навлезе в Рафах, срещу оградата на южната граница на територията, където повече от милион жители на Газа са намерили убежище в импровизирани убежища.

"Казах също, че няма начин да победим "Хамас", без да влезем в Рафах и да елиминираме останалите батальони там. И му казах, че се надявам да го направим с подкрепата на САЩ, но ако трябва - ние ще го направи сам", каза той във видео изявление пред репортери.

Израел твърди, че Рафах е последният бастион за бойците на "Хамас" и че има план за евакуация на цивилни преди нападение. Вашингтон казва, че едно наземно нападение би било "грешка" и би причинило твърде много щети на разселените там.

В Газа израелската армия заяви в петък, че е убила или  заловила стотици бойци на Хамас в петдневна операция в болничния комплекс Ал Шифа , едно от единствените медицински заведения, дори частично функциониращи на север. "Хамас" и медицинският персонал отричат ​​бойци да са присъствали там.