Нетаняху осъди антисемитските прояви в американските колежи

САЩ
16:39 - 25 Април 2024
1571
Нетаняху осъди антисемитските прояви в американските колежи

Израелският министър-председател Нетаняху във вторник осъди пропалестинските протести, разтърсващи колежите в САЩ, твърдейки, че те са "антисемитски тълпи", насочени към еврейски студенти и преподаватели, пише The Hill.

"Това което се случва в американските колежи е ужасяващо. Антисемитски тълпи превзеха водещи университети. Те призовават за унищожаването на Израел, атакуват еврейски студенти, атакуват еврейски преподаватели. Това напомня случилото се в германските университети през 30-те години на миналия век", каза Нетаняху по време на видео обръщение във вторник .

Протести, призоваващи за прекратяване на огъня във войната Израел-"Хамас", избухнаха в няколко университетски кампуса в САЩ през последните дни, което доведе до арести, отстраняване от работа на редица студенти и засилено полицейско присъствие.

Съобщава се, че повечето от протестите са били мирни, но са изразени опасения относно безопасността на студентите и разпространението на антисемитска реторика. Докато САЩ видяха подем на антисемитизма след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, някои протестиращи групи отхвърлиха характеризирането на последните им демонстрации като антисемитски.

"Ние сме разочаровани от разсейването на медиите, фокусирано върху подстрекателски личности, които не ни представляват", пишат лидерите на протеста в изявление в неделя. "Нашите членове са били погрешно идентифицирани от политически мотивирана тълпа."

"Ние твърдо отхвърляме всякаква форма на омраза или фанатизъм и сме бдителни срещу тези, които се опитват да нарушат солидарността, изкована между студентите", продължиха те. "Палестинци, мюсюлмани, араби, евреи, чернокожи и пропалестински съученици и колеги, които представляват пълното многообразие на нашата страна."

Някои групи отбелязаха, че значителния брой от протестиращите са евреи, като голяма група в понеделник проведе пасхален седер от протестния лагер на Колумбийския университет.

Във вторник Нетаняху заяви, че светът е свидетел на "експоненциално нарастване" на антисемитизма в Америка и в западните общества и призова училищните администратори да предприемат по-големи действия.