Нетаняху отхвърли призивите на Байдън да се откаже от щурма на Рафах

САЩ
19:54 - 19 Март 2024
2244
Нетаняху отхвърли призивите на Байдън да се откаже от щурма на Рафах

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли призивите на президента на САЩ Джо Байдън да отмени планираното сухопътно настъпление в Рафах, последното убежище в ивицата Газа за над милион палестински бежанци. Израел смята, че в града са се окопали бойци на "Хамас", предаде Ройтерс.

Нетаняху заяви днес пред депутати, че е бил "пределно ясен" в разговора с американския държавен глава, че израелското ръководство "е решено да приключи с ликвидирането на батальоните на "Хамас" в Рафах и че няма друг начин, освен да се предприеме сухопътна операция".

Двамата лидери разговаряха по телефона вчера. Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан каза, че Вашингтон оценява намеренията за щурмуване на Рафах като "грешка" и че има и други начини Израел да постигне военните си цели.

САЩ предприеха нова дипломатическа офанзива за спиране на огъня в продължаващата вече близо шест месеца война в Газа, освобождаване на заложниците и осигуряване на достатъчно хуманитарна помощ за гладуващото население в палестинския анклав, предаде БТА.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че заминава на обиколка в Близкия изток, където ще се срещне с представители на висшето държавно ръководство на Египет и Саудитска Арабия, за да "обсъди правилната архитектура на траен мир".

Но необичайно за подобно дипломатическо турне Блинкън не спомена нищо за планирана спирка в Израел, а израелското външно министерство заяви, че не е уведомявано да се готви за подобно посещение.