Нетаняху: Ще продължим войната, докато не победим

Свят
20:52 - 07 Февруари 2024
1866
Нетаняху: Ще продължим войната, докато не победим

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес отхвърли предложенията на палестинското ислямистко движение "Хамас" за прекратяване на огъня. Той обеща военната операция на страната му срещу палестинското ислямистко движение да продължи до пълна победа, предаде Асошиейтед прес.

По-рано групировката "Хамас", която нападна Израел преди 4 месеца, представи план за 135-дневна пауза в бойните действия. Нетаняху обаче отхвърли предложението на пресконференция след среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Той е на петата си обиколка в Близкия изток, целяща да издейства прекратяване на огъня.

"Ние сме на път да постигнем пълна победа", обяви израелският премиер. Нетаняху прогнозира, че израелската военна операция в Газа ще продължи месеци, а не години, и увери, че тя няма алтернатива.

Премиерът изключи каквото и да било споразумение, което оставя на "Хамас" пълен или частичен контрол над крайбрежната ивица. "Израел е единствената сила, способна да гарантира сигурност в дългосрочен план", изтъкна той.

Нетаняху също така призова Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци да бъде закрита. Това се случва във връзка с израелските твърдения, че нейни служители са замесени в нападението на 7 октомври.

Очаква се Блинкън да даде пресконференция по-късно днес, предава БТА.