Нетаняху : Уважаваме САЩ, но забраната за представителките на Конгреса остава

Израелският премиер убеден, че двете демократки имат за цел да навредят на страната

Новини
22:02 - 15 Август 2019
3272
Нетаняху: Уважаваме САЩ, но забраната за представителките на Конгреса остава

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че наложената забрана срещу демократките от Камарата на представителите на САЩ Рашида Тлаиб и Илхан Омар да посетят Израел цели да им попречи да навредят на страната, предаде Ройтерс.

"Няма държава в света, която повече от Израел да уважава САЩ и американския Конгрес. Маршрутът им обаче показва, че единственото намерение на двете представителките на Конгреса е да навредят на Израел", каза в изявление Нетаняху, предава БТА.

По думите му ако Тлаиб, която е от палестински произход, поиска да посети окупирания Западен бряг за среща с роднини по хуманитарни причини, Израел би разгледал искането, в случай че тя обещае да не призовава за бойкот срещу Израел.

Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман подкрепи днес решението на израелските власти. Според него Тлаиб и Омар не планират "балансирано посещение", включващо срещи с израелски и палестински лидери. Дипломатът подчерта, че двете мюсюлманки са поддръжнички на "икономическата война"срещу Израел чрез бойкот.

Лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър прикани израелските власти да отменят забраната, тъй като тя само би навредила на двустранните отношения и на подкрепата за Израел в САЩ. "Никое демократично общество не трябва да се опасява от открити дебати", заяви сенаторът от Ню Йорк.

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси нарече решението на Израел "дълбоко разочароващо" и призова властите да го отменят. "Отказът от Израел на достъп на членовете на Конгреса Тлаиб и Омар е признак на слабост и е недостоен за велика държава като Израел, каза тя.