Нетаняху: В Газа няма да има власт учеща децата да мразят Израел

Израелският премиер заяви, че отказва да предаде контрола над ивицата на палестинската администрация

Топ
18:10 - 12 Ноември 2023
12813
Нетаняху: В Газа няма да има власт учеща децата да мразят Израел

Хамас е загубил контрола над северната част на ивицата Газа. Терористите вече нямат сигурно място, където да се скрият... Ще унищожим Хамас и ще спасим нашите заложници", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху на пресконференция вечерта на 11 ноември. 

Нетаняху отбеляза, че ЦАХАЛ ще остане в ивицата Газа толкова дълго, колкото е необходимо, за да предотврати използването на анклава за терористични атаки срещу Израел. "Хамас ще бъде демилитаризиран. Няма да има повече заплахи за Израел от ивицата Газа. И за да гарантира това, ЦАХАЛ ще контролира сигурността на Газа толкова дълго, колкото е необходимо, за да предотврати терористични действия оттам", каза той.

Израелският премиер се противопостави и на прехвърлянето на контрола над Ивицата Газа на Палестинската национална власт на Западния бряг, която се оглавява от Махмуд Абас, като отбеляза, че палестинският лидер все още не е осъдил нападението на Хамас срещу Израел.

"Там няма да има гражданска власт, която да учи децата си да мразят Израел, да убиват израелци или да унищожават Израел. Там не може да има власт, която да плаща на семействата на убийците. Не може да има орган, който не осъди клането [на 7 октомври] 30 дни по-късно. Трябва да има нещо друго, но при всички случаи под нашия контрол на сигурността. Аз държа на това и няма да се откажа", подчерта Нетаняху.

Палестинската групировка Хамас нападна Израел на 7 октомври, като уби 1200 души и взе още 240 заложници. Израелските сили за отбрана отговориха на нападението, като нанесоха въздушни удари по ивицата Газа, а след това навлязоха в палестинската територия, започвайки сухопътна операция. Според палестинската страна от 7 октомври насам в ивицата Газа са убити над 11 000 души.