Нетаняху заминава за Вашингтон за среща с Байдън

САЩ
11:30 - 29 Юли 2024
494
Нетаняху заминава за Вашингтон за среща с Байдън

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху ще посети Вашингтон тази седмица, в  момент, в който е  подложен на нарастващ натиск за прекратяване на войната в Газа както от страна на израелците, които искат заложниците да бъдат върнати у дома, така и от страна на американската администрация, която все повече се фокусира върху президентските избори.

Посещението, първото на Нетаняху в САЩ от взимането му на рекорден шести мандат като министър-председател в края на 2022 г., беше засенчено от решението на президента Джо Байдън да се откаже от преизбирането.

Срещата с Байдън е планирана за вторник, ако президентът се е възстановил от COVID-19, а Нетаняху трябва да направи обръщение към Конгреса на САЩ в сряда.

След месеци на охлаждане на отношенията с Вашингтон заради начина, по който Израел провежда офанзивата си, започнала в Газа след атаката, водена от Хамас на 7 октомври, посещението предлага на Нетаняху платформа, за да се опита да възстанови отношенията с Вашингтон.

Очаква се речта му пред Конгреса да се съсредоточи върху координирането на израелския и американския отговор на нестабилната ситуация в Близкия изток, където нараства опасността войната в Газа да се разрасне в по-широк регионален конфликт.

Речта вероятно ще бъде по-мека от обръщението на Нетаняху към Конгреса през 2015 г., когато той разкритикува стремежа на президент Барак Обама за сключване на ядрена сделка с Иран.

Натискът от страна на САЩ върху Израел за възобновяване на преговорите за постигане на политическо споразумение с палестинците и заплахата от страна на САЩ за спиране на оръжията подчертаха опасенията в Израел, че връзките с Вашингтон са отслабнали при управлението на Нетаняху.

Нетеняху също така се сблъска с протести в Израел целящи да се прекрати огънят в Газа.

„Част от целта е да се опитаме да покажем, че въпреки всичко казано, въпреки всички протести, Нетаняху все още е лидер, все още има подкрепа, все още има силни отношения със САЩ“, каза Йонатан Фрийман, специалист по международни отношения в Еврейския университет в Йерусалим.

Няма признаци, че Нетаняху ще се срещне с  Доналд Тръмп. Двамата установиха близки отношения по време на президентството на Тръмп, но оттогава Тръмп критикува Нетаняху и заяви, че войната в Газа трябва да приключи бързо.

Активисти, които се противопоставят на израелската офанзива в Газа и на подкрепата на Вашингтон за Израел, планират протести в Капитолия в сряда. Полицията очаква „голям брой демонстранти“ и предприема допълнителни мерки за сигурност, но заяви, че няма известни заплахи.

Израел е изолиран в международен план заради кампанията си в Газа, при която според здравните власти в Газа са загинали близо 39 000 палестинци, разширяването на строителството на селища в окупирания Западен бряг и нападенията на еврейски заселници срещу палестинци.

Администрацията на Байдън е все по-разтревожена от действията на израелската армия, продължаващите трудности при доставянето на хуманитарна помощ в Газа,  липсата на следвоенни планове от страна на Израел и щетите, които цивилните в Газа понасят.

По-рано тази година Байдън спря доставката на определен тип бомби поради опасения, че те ще бъдат използвани при израелската операция в град Рафах в южната част на Газа. САЩ също се въздържаха от гласуване в Съвета за сигурност на ООН през март на резолюция, която призоваваше за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, но не свързваше двете. Нетаняху нарече решението „отстъпление от принципната позиция“  на съюзника на Израел.

Някои демократи вероятно ще демонстрират гнева си към Байдън и Нетаняху, като пропуснат речта. Нетаняху също е вероятно да бъде преследван от пропалестински активисти по време на пътуването си.

В писмо до Конгреса 500 израелски писатели, учени и общественици изразиха своето безпокойство от поканата към Нетаняху, заявявайки, че той ще използва платформата, за да прокарва погрешни политики, които са в съответствие с неговите крайнодесни коалиционни партньори.

Вашингтон разкритикува издаденото в петък от Международния съд становище, че окупацията на палестинските територии от Израел е незаконна. Но то последва подобни събития, включително решението на прокурора на Международния наказателен съд да поиска заповед за арест срещу Нетаняху.

В Израел Нетаняху се сблъсква с нарастващи призиви за сключване на споразумение, което да спре боевете в Газа и да позволи връщането на 120-те заложници - живи или мъртви - все още държани в анклава, управляван от палестинската войнствена групировка Хамас.

Нетаняху се противопоставя на натиска за разследване на пропуските в областта на сигурността преди нападението срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души, а над 250 бяха отвлечени в Газа.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето израелци го смятат за отговорен и биха гласували за него, ако се проведат избори.

Нетаняху ще бъде придружаван от Ноа Аргамани, заложник, спасен от израелски командоси миналия месец.

Нейното присъствие беше критикувано от други семейства на заложници, които твърдят, че Нетаняху не прави достатъчно, за да осигури освобождаването на техните близки.