Нети става дубльорка на Мария Калас в първия си моноспектакъл

Премиерата на "Глас" е през пролетта във Военния театър

Култура
11:05 - 01 Февруари 2024
2047
Нети става дубльорка на Мария Калас в първия си моноспектакъл

Антоанета Добрева - Нети усилено репетира първия си моноспектакъл, с който ще излезе на сцената на Театър “Българска армия”. Очаква се премиерата на "Глас" от Елена Аллексиева да е през март.

Пиесата вече е поставяна на сцените на Нов театър-НДК и на Народния театър “Иван Вазов” и е игран от Яна Титова и Яна Маринова. Новият вариант с участието на Нети е режисиран от Ивайло Христов, а музиката е на Дони. И още нещо различно - този път главната героиня ще има и музикални изпълнения. Това е логично, тъй като самата Нети пее от дете, а през последното десетилетие се занимава и с оперно пеене.

"Глас" разказва за дубльорката на Мария Калас, жена, която притежава визия, глас, всичко, само не и късмет. Активните ѝ певчески години съвпадат с времето, когато Калас е голямата звезда, а нея принуждават да стане дубльорката. Тя никога не излиза на сцена. Трагична съдба, но разказана с блестящо чувство за хумор и много самоирония.

Това е първият моноспектакъл с участието на жена в цялата история на Военния театър.

За Нети също е съвсем ново предизвикателство, за което разказва, че се налага да се справи с огромно количество самостоятелна работа.

Но с него сякаш се връща в детските години, когато има един свой собствен свят, в който разиграва хиляди неща. И въпреки че за нея е дебют да играе в моноспектакъл, не се чувства сама, така се заиграва с нещата, с текста, с героинята, все едно е с много хора на сцената. И засега се чувства много комфортно.

Какво ще пее по време на "Глас", обаче остава тайна за зрителите. “С моя преподавател Христо Сарафов си дадохме сметка, че преди въобще да знам, че някога ще играя тази роля, повечето от ариите, които съм учила, са в репертоара на Мария Калас, защото и двете сме сопрани”, казва още Нети.