НЕВЕРОЯТНО: Шойгу иска руската столица в Сибир

Куриози
16:11 - 06 Август 2021
5604
НЕВЕРОЯТНО: Шойгу иска руската столица в Сибир

В Сибир трябва да се създадат пет големи промишлени и научни центъра, освен това е необходимо столицата на Русия да се премести там.

Това се разбира от думи на руския министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с учени от сибирския клон на Руската академия на науките. Цитатите са от сайта на министерството му.

"Три или по-добре пет" центъра с население 300-500 хил. души или дори милион са необходими като част от развитието на Сибир.

"И не просто да се построи град и да се премести там столицата, а да се направи със съвършено конкретно направление към тази или онази сфера на дейност."

Тези предложения, както и обичайното съжаление на Шойгу за липсата на размаха в руските проекти, какъвто имало в някогашните съветски, са отправяни поне няколко пъти в последните 10 години.

Шойгу, чието име се е появявало в някои публикации като допустим приемник на президента Владимир Путин и единствен министър, останал във властта през цялото управление на Путин, е предлагал идеята и като част от план за справяне с пренаселването на Москва.

Самият държавен глава не е изразявал подкрепа за идеята, но по време на "пряката линия" преди два месеца допусна възможността част от националните агенции и офисите на големи държавни компании да се преместят от Москва.