Невиждан пик на пожарите в Амазонската джунгла

Много горски пожари в Бразилия са подпалвани умишлено от бракониери и фермери

Свят
13:44 - 03 Юли 2020
1320
Невиждан пик на пожарите в Амазонската джунгла

Пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия са се увеличили с почти 20% през юни, което е невиждано от 13 години за този месец. Това показват данни на правителството, цитирани от Би Би Си.

С такова увеличение в началото на сухия сезон налице са опасения, че пожарите през тази година могат да надминат опустошителните пожари през 2019 година.

Природозащитници твърдят, че пандемията от новия коронавус влошава проблема. Те смятат, че палежите вероятно ще бъде още по-слабо контролирани, тъй като властите са под напрежение.

Много горски пожари в страната са подпалвани умишлено от бракониери и фермери, които искат бързо да разчистят площ за земеделска земя.

Бразилия се нарежда на второ място в света по брой на жертвите от COVID-19 след САЩ, а също така са налице опасения, че увеличеният дим може да има вредно въздействие върху дишането на заразени пациенти.

През юни Националният институт за космически изследвания (INPE) на страната е регистрирал 2 248 пожара с помощта на сателитни изображения, за разлика от 1 880 пожара през юни 2019 г.

Пожарите обикновено се увеличават през целия юли, август и септември.

"Не можем да позволим положението от 2019 г. да се повтори", отбелязва Маурисио Войводич, който е изпълнителен директор на бразилския клона на неправителствената организация Световен фонд за дивата природа (WWF), като обвини правителството в бездействие.

Пожарите през миналата 2019 г. достигнаха пих през август, като бяха 30 901 - трикратно повече в сравнение със същия период на предходната година.

Пожарите през 2019 г. доведоха до протести в страната и в международен план, със заплахи от финансови санкции от страна на чуждестранни правителства и масово осъждане на политиките за опазване на околната среда на президента Жаир Болсонару.

Президентът бе критикуван за намаляване на финансирането на Министерството на околната среда и насърчаване на бизнеса заради опазването.

Анализът на BBC през 2019 г. показа, че рязък спад на глобите за нарушения на околната среда по време на неговата администрация съвпадна с увеличаването на пожарите.

Президентът обаче последователно отхвърля критиките от чужбина. "Някои държави, вместо да помагат ... се държат неуважително и с колониалистичен дух", каза той през септември, като отхвърли "погрешното схващане", че Амазонка е белите дробове на света.

Амазонка - която обхваща множество страни от Южна Америка, но е 60% в Бразилия - е жизненоважен запас от въглерод, който забавя темпото на глобалното затопляне.

В него живеят около три милиона вида растения и животни, както и около един милион коренни хора.

Миналата година Би Би Си съобщи, че зона на тропическите гори на Амазонка приблизително с размерите на футболно игрище се губи всяка една минута, според сателитните данни.

Учените твърдят, че това би могло да бъде близо до "върховата точка", когато природата му се промени напълно.

Това ще се случи, когато общото обезлесяване достигне между 20% и 25% - което би могло да бъде през следващите 20 или 30 години.