Невиждана от половин век инфлация в Германия

Цените на енергията са се повишили с 38,3% спрямо май миналата година, а на храните - с 11,1 на сто

Новини
17:00 - 30 Май 2022
3025
Невиждана от половин век инфлация в Германия

Годишната инфлация в Германия се е ускорила до 7,9 на сто през май - най-високото равнище от зимата на 1973-1974 г., по време на скока на цените на петрола, сочи предварителна оценка на Федералната статистическа служба Дестатис (Destatis), цитирана от Асошиейтед прес.

През април показателят достигна 7,4 на сто - най-високото равнище от обединението на Германия през 1990 г., след отчетените 7,3 на сто през март, уточнява ДПА.

През февруари инфлацията в най-голямата европейска икономика вече беше висока, на равнище 5,1 на сто, и прехвърли прага от 7 процента през март след руската инвазия в Украйна.

Цените на енергията са се повишили с 38,3 на сто спрямо май миналата година, а на храните - с 11,1 на сто.

Високата инфлация намалява покупателната способност на потребителите. Германското правителство прие два финансови пакета за милиарди евро в помощ на обществото.

Анализаторите очакват за цялата 2022 г. инфлацията да надхвърли 6 на сто, което ще бъде най-високото равнище от 1990 г., отбелязва ДПА.

Според друго проучване, публикувано днес, Дестатис съобщава, че доходите на хората в Германия са намалели с 1,8 на сто в реално изражение през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година в резултат на инфлацията, която е заличила номиналното увеличение от 4 процента, информира АП.