NEXO пере пари на руските тролове и "Хамас"?

Крипто пирамидата работи с един от най-големите пазари в Даркнет – базирания в Русия Хидрамаркет и опериращата от Москва борса Гарантекс

Общество
16:10 - 14 Януари 2023
6832
NEXO пере пари на руските тролове и "Хамас"?

Част от пералнята за пари на един от най-големите пазари в Даркнет – базирания в Русия Хидрамаркет и опериращата от Москва криптоборса Гарантекс, се оказва разследваната у нас и в още няколко държави криптопирамида NEXO.

Офисите на създадената от четирима българи и ръководената от бившия депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев корпорация бяха щурмувани в четвъртък от над 300 души – прокурори, следователи и агенти на ДАНС заедно с чуждестранни агенти заради разследване за пране на пари, измами на вложители и нарушаване на санкциите срещу Русия, пише "Стандарт". 

Оказва се, че криптопирамидата е действала като основна брънка при разплащания, правени от международния престъпен свят и от хора, финансиращи тероризъм. Така, след 5 април 2022 г., когато от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ налага санкции на един от най-големите пазари в Даркнет (мрежата в интернет, през която минават голяма част от транзакциите на международната престъпност) – базирания в Русия Hydra Market, както и срещу регистрираната в Естония, но оперираща от Москва криптоборса Гарантекс, от нея са засечени общо 23 транзакции към NEXO.

От самото съобщение на OFAC става ясно, че санкциите срещу Hydra и Гарантекс се налагат като ясно доказателство за усилията на службите в САЩ да не допускат „играчи като тях умишлено да заобикалят правилата срещу прането на пари и борбата срещу тероризма“. Противозаконна дейност, която NEXO е подпомогнало, участвайки в транзакциите от Гарантекс, направени след налагането на санкциите. Такива впрочем е имало към криптопирамидата, отново в разрез със санкции, но този път на ООН – и от иранската борса Nobitex.

Засечени са и транзакции през NEXO на човек от палестинската терористична организация „Хамас“ Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, като сигналът за тях е дошъл от израелските служби.

От четвъртък насам пък стана ясно, че основни играчи в ПП, сред които доскорошният мандатоносител на формацията и депутат от нея – Настимир Ананиев, и бившият парламентарист от ПП Александър Ракшиев, са пряко свързани с NEXO. Вторият е бил акаунт мениджър в криптопирамидата в продължение на две години – от 2019 г. до 2021 г. А първият е дългогодишен съратник на създателя на платформата Антони Тренчев и бивш негов съдружник във Форекс Капитал. Взаимовръзките между NEXO, ПП и кръга „Капитал“ на Прокопиев далеч не приключват с това.

Вицепрезидентът на криптопирамидата Александър Починков е бивш висш служител на издателската империя на Прокопиев „Икономедиа“, като от 2013 до 2018 г. е бил неин главен технически директор. Напуска групата, за да премине на работа именно в NEXO.