Nexo се оказа съдружник на МОН

Криптобанката на Антони Тренчев и Коста Кънчев пере БГ-имиджа си от миналата година

Политика
18:00 - 25 Януари 2023
12229
Nexo се оказа съдружник на МОН

Подготовката на криптобанката Nexo за чистенето на имиджа пред българската общественост започва още миналата година. Оказва се, че компанията, разследвана у нас и от британските и германските служби за схеми с криптовалути и нейния токен, е сключила тлъсто споразумение за сътрудничество не с кого да е у нас, а с Министерството на образованието, при това в рамките на служебното правителство на Румен Радев.

Близо 1 година след първата заявка на щатската генерална прокурорка Латиша Джеймс, че ще съди Nexo на Коста Кънчев и Антони Тренчев за внедряването на Понзи инструменти в щатския пазар за обмен и търговия на криптовалути - от 18 октомври 2021 г., компанията е стартирала програма с министър Сашо Пенов - за безплатна образователна програма на над 200 наши преподаватели, съвместно с НПО. 

В прессъобщение от 20 септември 2022 г., точно преди да гръмне новината, че цели 8 прокуратури в САЩ водят разследване срещу Nexo, Тренчев и компания се рекламират пред МОН като "световна регулирана институция за управление на дигитални активи, създадена в България". От там твърдят, че ще подкрепят дигиталното образование в страната, като обучи над 200 български преподаватели, които всяка година ще преподадат своите нови знания на над 5 000 деца и младежи в страната.

Коста Кънчев обяснява тогава: 

“Nexo поставя за своя мисия да повиши качественото дигитално обучение в България, дългосрочно да подкрепи българския учител и да насърчи модернизирането на образованието в страната. Екипът ни вярва, че с това мащабно начинание, ще поощрим следващото поколение иноватори да превърнат държавата ни в извор на родни високотехнологични решения за цял свят”.

Срокът, посочен от криптобанката, е ограничен - за записване до 30 октомври 2022 г. Не е ясно към момента, особено след мащабната акция на ДАНС, МВР и прокуратурата, както стана ясно по сигнали на българска финансова институция, как тече изпълнението на въпросната програма и в кои училища е започнало прилагането й. 

До момента обаче образователният министър в служебното правителство не е коментирал изобщо казуса с Nexo, което също прави впечатление.