Nexo след щатската глоба: Чисти сме пред Америка. САЩ: Нищо подобно!

Тренчев и Кънчев продължават изтеглянето отвъд Океана, нова вълна откази от криптобанката

Свят
14:35 - 20 Януари 2023
7622
Nexo след щатската глоба: Чисти сме пред Америка. САЩ: Нищо подобно!

Пиар отделът на разследваната на международно ниво криптобанка Nexo на бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и криптомилиардера Коста Кънчев обяви тази сутрин глоба от 45 милиона долара, наложена й от щатските власти, като край на следствието отвъд Океана по отношение на дейността й там.

Щедро рекламираното от български медии съобщение от Кънчев, Тренчев и компания, че Nexo вече е чисто и предстои само да чака регулация на част от криптоинструментите в тамошното законодателство, за да се завърне на големия американски пазар, се оказа пълно с неточности. 

Nexo обяви, че е постигнала окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) и редица други финансови институции. Среднощното съобщение от криптобанката с оборот над 94 милиарда долара гласеше напомпано и гордо, че компанията се е съгласила да плати сумата от 22 милиона долара глоба и да прекрати нерегламентираното предлагане и продажба на свой продукт в САЩ, както и още толкова по споразумение с тамошните регулатори. И завършва със следното:

"Не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер". 

Каква е истината обаче? 

Веднага след съобщението от Nexo, което не значи и връщане на щатския пазар, главният прокурор на САЩ Латиша Джеймс уточни, че въпреки всички "многократни" предупреждения, компанията така и не е успяла да се регистрира успешно по закон.

"Докато поведението й е сенчесто, то нашите закони не са. И затова я принудихме да плати 24 милиона долара, като й забранихме да оперира в щата за следващите 5 години". 

Същевременно Коста Кънчев, също съосновател на компанията, обяви уверено, че ще се формира  "ясна, устойчива и предвидима регулаторна рамка" в САЩ, която да даде възможност на криптосхемата му и други да предлагат "все повече добавящи стойност продукти". Интересната подробност обаче е, че Nеxo не прекратява изтеглянето си от Америка.

Напротив, в последните часове всички потребители на инструментите й от Флорида получиха предупредителни имейли, че от март тази година компанията няма да поддържа част от въпросните функции. Последва нова вълна оттегляне на инвестирани крипотединици, включително Nexo токени в т.нар. "студени портфейли".