Незаконна лечебна дейност откриха в АЕЦ „Козлодуй“

Новини
13:54 - 04 Април 2023
3223
Незаконна лечебна дейност откриха в АЕЦ „Козлодуй“

Службата по трудова медицина, създадена към „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, извършва медико-диагностични дейности, за които не е регистрирана съгласно Закона за лечебните заведения.

На лекарите, работещи в службата към „АЕЦ Козлодуй“, са дадени указания от РЗИ-Враца да се регистрират за извършваните от тях медико-диагностичните дейности в съответствие с разпоредбите на Закона за лечебните заведения. Това става ясно от отговор на РЗИ-Враца с директор д-р Орлин Димитров на въпроси на news.bg.

Медията била сигнализирана от гражданин, че на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ работи незаконно „лечебно заведение“, поради което е била изискана официална информация от отговорните институции.

От отговора на РЗИ-Враца става ясно, че е открила също нарушения по сигнал на граждани и е издала предписание

от комисия служители от дирекция „Медицински дейности“. На място в края на декември миналата година е извършена проверка и по документи в „болницата“.

В резултат на проверката има изготвен констативен протокол с дата 19 декември и предписание, които са връчени на Георги Кирков, изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.

Не са спазени разпоредби от Закона за безопасните условия на труд, регистрацията и заличаването на службите по трудова медицина. Тази проверка обаче трябва да се извърши със заповед на министъра на здравеопазването и е от неговата компетентност.

За незаконната дейност е информиран д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор в МЗ, става ясно от отговора на РЗИ-Враца.