Незаконни стоки за €740 млн. са задържани от митниците на ЕС миналата година

Най-често конфискуват цигари и играчки

Новини
13:33 - 19 Септември 2019
1480
Незаконни стоки за €740 млн. са задържани от митниците на ЕС миналата година

Европейската комисия съобщи днес, че броят на задържаните фалшиви стоки при внос в ЕС се е увеличил през 2018 г. с множество малки куриерски и пощенски пратки.

Броят на задържаните пратки е достигнал 69 354 миналата година (57 433 през 2017 г.), макар общият брой на задържаните стоки да е намалял в сравнение с предишни години. През 2018 г. са задържани почти 27 милиона стоки на стойност на черния пазар от близо 740 милиона евро, които са били с нарушени права на интелектуална собственост.

Първи по брой задържани стоки са цигарите, които възлизат на 15 на сто от общото количество. След тях се нареждат играчките (14 на сто), опаковъчните изделия (9 на сто), етикетите и лепенките (9 на сто), както и облеклото (8 на сто). Стоките за всекидневно лично ползване в дома, като за грижа за тялото, лекарствата, играчките и електроуредите за бита, възлизат на почти 37 на сто от общия брой задържани стоки.

Китай остава първостепенен източник на стоки с нарушени права на интелектуална собственост. От Северна Македония са потеглили най-много фалшиви алкохолни напитки. Турция е била главният източник на други напитки, парфюми и козметика. Митниците на ЕС са засекли голям брой фалшифицирани часовници, мобилни телефони и аксесоари, мастилени касети и тонери, компактдискове, етикети и лепенки от Хонконг, Китай.

Държавата, основен източник на компютърно оборудване, е Индия, на цигари - Камбоджа, а на опаковъчни изделия - Босна и Херцеговина, се посочва в съобщението.