Незаконно обвинен за поставен взрив на колата на кандидат-депутат осъди прокуратурата

Новини
16:17 - 31 Октомври 2022
1277
Незаконно обвинен за поставен взрив на колата на кандидат-депутат осъди прокуратурата

Жител на петричкото село Коларово осъди прокуратурата на 10 хил. лв. за незаконно повдигнато обвинение.

Кирил Георгиев бе арестуван и обвинен, че на 10 май 2013 г. през нощта е поставил самоделно взривно устройства на предния капак на ладата на Димитър Капитанов, общински председател на БСП и кандидат-депутат. Сигнал за инцидента тогава, в деня за размисъл преди изборите, е бил подаден от неизвестно лице, около 4 ч, че две лица, които не познавал, се опитвали да откраднат автомобила на Капитанов, който освен кандидат-депутат е и бивш кмет на с. Коларово. На място бил изпратен автопатрул, който открил самоделно взривно устройство на предния капак. Ден по-късно е арестуван и обвинен дървосекачът Кирил Георгиев, на 25 г. Престоял е около 7 месеца в ареста, а през 2016 г. е оправдан от районния съд в Петрич.

После делото е било върнато на прокуратурата,  за отстраняване на допуснатите в досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила. С постановления на прокурор от 2017 и 2018 г., наказателното
производство било спирано, после възобновяване. На 26 август 2019 г., с постановление на прокурор от РП-Петрич, делото било прекратено по отношение на Георгиев, защото обвинението спрямо него не се доказало. 

Докато е лежал в ареста е правил опит за самоубийство като си прерязал вените. Бил притеснен, че ще бъде осъден несправедливо, без да е извършил престъплението. Изплашен бил още, че има предишна условна присъда и тя може да се активира при новото осъждане. Получил психически травми, бил отчаян, огорчен и стресиран. Загубил работата си и живеел с доходите на родителите си. За причинените му неимуществени вреди е поискал обезщетение от прокуратурата от 59 000 лева.

Съдът обаче прие за справедливо обезщетение от 10 хил. лв.

Решението на окръжните магистрати в Благоевград може да се обжалва пред Апелативен съд - София.