Незапомнена жега: Маслините в Испания загиват

66 милиона дървета са заплашени, очаква се скок на цената на зехтина

Новини
23:37 - 10 Май 2023
6225
Незапомнена жега: Маслините в Испания загиват

„Господи, изпрати ни вода!" - думите на епископ Себастиан Чико засега изглежда остават нечути. От месеци в южната испанска провинция Хаен не е валяло. Наскоро епископ Чико поведе през едноименния главен град на провинцията църковна процесия, в която се включиха и много производители на маслини от региона. Те също отправиха своите молитви за дъжд.

И има защо: ако не завали дъжд, те ще трябва да отпишат реколтата - за втора поредна година. Последиците от това обаче са за всички, а не само за фермерите: и без друго високите цени на зехтина ще продължават да нарастват.

66 милиона маслинови дръвчета растат в хълмистата провинция Хаен с население от 630 000 души. Това е най-важният регион за отглеждане на маслини в света, там основно се произвежда зехтинът, консумиран в Европа.

И метеоролозите не могат да зарадват испанските земеделски производители с добри новини. Недостигът на вода в страната причинява проблеми не само на маслиновите фермери в Хаен. Поразена е и голяма част от останалото селско стопанство в страната. Испанската държавна метеорологична служба съобщи, че не се очакват по-сериозни валежи чак до есента.

Миналият сезон беше лош, а недостигът на дъжд и горещите вълни се усетиха през 2022 година. "Реколтата беше със 70% по-слаба в сравнение с предишни години", казва Авила.

През сезон 2021/22 г. Испания все още е произвеждала почти 1,5 млн. тона зехтин. През 2022/23 г. това количество вече е било 680 000 тона - по-малко от половината спрямо предишния.

Ситуацията не е по-добра и за производителите на маслини от Португалия и Италия. Това допълнително вдига цените на зехтина на европейския пазар. Някои испански производители дори са започнали да предлагат нов продукт, в който смесват скъпоценния зехтин с далеч по-евтиното слънчогледово олио.

През 2021/22 г. европейските земеделски производители са произвели малко под 2,3 млн. тона зехтин, според статистически данни от ЕС. През 2022/23 г. това количество вече е било малко под 1,4 милиона тона. Ако секторът не е още по-зле, това се дължи на Гърция, където недостигът на вода се усеща по-слабо. Това е и единствената европейска страна, която в последния сезон успя да увеличи производството на зехтин с над 24%.