Независимите депутати в парламента също с право на декларации

Актуални новини
13:24 - 04 Ноември 2020
1591
Независимите депутати в парламента също с право на декларации

Независимите депутати в парламента също може да се сдобият с право на декларации по теми извън дневния ред. Това гласуваха народните представители в правната комисия, като 11 от тях бяха „за“, 9 „против“ и 0 въздържали се.

По правилник всяка парламентарна група разполага с няколко минути, в които може да представи становището си по актуална за страната тема от трибуната в НС.

Депутатите в правната комисия приеха предложение за промяна в правилника на парламента, като то не бе отбелязано в дневния ред.

То е внесено от „прогресивните социалисти“, както вече се наричат отцепниците от БСП. Начело на проекта са имената на Красимир Янков и Валери Жаблянов, които участваха в надпреварата за лидерското място в БСП.

Предложението им намери подкрепата на ГЕРБ и патриотите, а бившите им съпартийци остро се противопоставиха.

На каква политика ще бъде представител този независим депутат? На коя парламентарна група? Независимите нямат обща парламентарна група и не могат да изнесат свои представители“,

каза Филип Попов от БСП. „Въобще не става дума за участие за ръководство в постоянните парламентарни комисии, нито за ръководството на парламента. Имало е назад в годините и други такива решение в правилниците на НС, а именно независимите депутати да гласуват в парламентарни комисии, а като имаме предвид, че независимите сега надвишават най-малката парламентарна група „Воля“, смятам, че можем да им дадем тази възможност за изказвания“, отвърна Красимир Ципов от ГЕРБ.

Социалистите обаче прозряха опит на управляващите да си подсигурят кворум на парламентарните заседания, като приемат предложението на независимите социалисти.

„ГЕРБ се доближава до решение на проблема с кворума сутрин. С такова решение създаваме възможността на практика да функционира нова парламентарна група“, каза зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин. „Мислите си, че това е много умен ход, но създаване на възможността да се формират нови парламентарни групи може да е наказателна акция срещу БСП, но утре ще се обърне срещу вас, закани се Вигенин.