Независимостта на Италия от руския газ може да отнеме повече време

Третата икономика в еврозоната търси други източници, включително увеличени доставки от Алжир

Новини
12:52 - 19 Май 2022
1634
Независимостта на Италия от руския газ може да отнеме повече време

Премиерът на Италия Марио Драги заяви в четвъртък, че страната му може да стане независима от руски природен газ през втората половина на 2024 година, т.е. ще отнеме повече време от предишни оценки, предаде АФП.

Третата икономика в еврозоната е силно зависима от руски природен газ, но търси други източници след инвазията на Москва в Украйна, включително със споразумение за увеличение на доставките от Алжир.

Говорейки пред Сената, Драги каза, че неговото правителство се стреми и да увеличи производството на енергия от възобновяеми източници, включително чрез „премахване на бюрократичните бариери“ за инвестиции, като посочи, че това е „единственият начин“ Италия да се освободи от внос на изкопаеми горива.

„Правителствените оценки показват, че ние можем да станем независими от руския газ през втората половина на 2024 г.“, каза той, като добави, че „първите ефекти“ от този план могат да се усетят към края на тази година.

През април италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани заяви, че страната няма да се нуждае от руски газ в рамките на 18 месеца след по-раншни прогнози, че това може да отнеме до 3 години.

През 2021 г. 40% от вноса на природен газ от Италия е бил от Русия.

Драги повтори силната си подкрепа за санкциите на ЕС срещу Москва, включително за предложената забрана за внос на руски петрол, макар че тя в момента е блокирана от Унгария.

„Трябва да продължим да оказваме натиск над Русия чрез санкции, защото трябва да накараме Москва да седне на масата за преговорите“, каза той.