Нежното острие на московската дипломация: Руснаци, не пътувайте!

Обстановката в света е крайно неблагоприятна, каза Мария Захарова

Русия
16:27 - 05 Ноември 2020
1677
Нежното острие на московската дипломация: Руснаци, не пътувайте!

Руското министерство на външните работи призовава гражданите на страната да отложат посещенията си зад граница, които не са крайно наложителни, заради крайно неблагоприятната санитарно-епидемиологична обстановка, дължаща се на коронавирусната епидемия. Това заяви днес неговата говорителка Мария Захарова, известна като нежното острие на руската дипломация, ръководена вече 16 години от Сергей Лавров.

Тя призова посещенията в чужбина да бъдат "отложени за по-късен момент, когато ситуацията с коронавируса се стабилизира". "Преживените от много руснаци рискове по време на първата вълна на епидемията", като невъзможност или принудително отлагане на завръщането в родината, карантините, наложени в редица държави и населени места, все още са актуални, може би дори в същата степен като през изминалата пролет, подчерта Захарова. Тя отбеляза, че всички отправени по-рано препоръки остават в сила.

От началото на пандемията броят на заразените по света надхвърли 48 милиона, а смъртните случаи са над 1,2 милиона. В Русия са регистрирани 1 712 858 заразени, от които 1 279 169 са оздравели, а 29 509 са починали.

Руското правителство създаде сайта стопкоронавирус.рф, който предоставя информация за ситуацията в страната.