Незрящи ще опознават църкви в Кипър с 3D-принтирани модели

Те са включени в списъка на ЮНЕСКО

Нещо за четене
19:27 - 18 Декември 2022
2004
Незрящи ще опознават църкви в Кипър с 3D-принтирани модели

3D-принтирани модели на 10-те известни „изрисувани църкви“ в Кипър, които са включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, бяха дарени на специализирано училище и организации на хора с увредено зрение от Кипърския институт (The Cyprus Institute). Те са направени в рамките на изпълняван от него международен проект.

3D-моделираните инсталации представят външната и вътрешната част на всяка от 10-те църкви под егидата на ЮНЕСКО. 

Те ще бъдат разположени на няколко места из целия остров и ще помогнат на посетителите с увредено зрение да се ориентират в средата около тях. Табели с надписи с брайловата азбука и QR кодове предоставят допълнителна информация.

Изработването на цифровите модели е част от проекта „Невидимо наследство – анализ и технологии“, който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и правителството на Кипър. При изпълнението му ще бъде създаден иновативен портал за визуализацияна историческите обекти с модерни технологични средства.

Дарението е част от политиката на Кипърския институт, най-големият научно-изследователски център на острова, за социална интеграция и приобщаване на хората от уязвимите групи.

Всички 10 „изрисувани църкви“ се намират в района на планината Тродос в централната част на Кипър. Те са датирани от 11-ти до 17-ти век и са богато украсени със стенописи, образец за византийската и поствизантийската живопис на острова.