НФСБ подкрепя ГЕРБ за нова конституция, но със забележки

Патриотите ще подпишат проекта, но настояват да влязат и техните предложения

Топ
13:50 - 25 Август 2020
2406
НФСБ подкрепя ГЕРБ за нова конституция, но със забележки

Продължаваме консултациите с НФСБ. Бяха конструктивни разговорите. Това е само първата стъпка. След 2 септември ще бъдат разгледани всички предложения. Това заяви шефката на НС Цвета Караянчева, след консултациите с НФСБ по проекта за нова Конституция и свикването на ВНС.

Можем да кажем, че имаме подкрепа от тяхна страна, уточни Караянчева. По думите й разговорите тепърва предстоят. Принципно партията на Валери Симеонов има технически забележки по проекта на ГЕРБ за нова конституция. 

"Още на 2 септември ще успеем да внесем проекта. Подкрепяме усилията желанието. Голяма част от хората искат ВНС", каза Валентин Касабов от НФСБ. Част от предложението на НФСБ са и предложенията на ГЕРБ. Националната държава, официалният български език са теми по които не трябва да се прави отстъпление, каза Борис Ячев.

Депутатите от НФСБ ще подпишат проекта на ГЕРБ за нова конституция, но при дебатите ще настоява да се отразят и техни предложения, като пенсията да е 70 на сто от минималната работна заплата, да се регламентира обществено полезен труд и да има образователен ценз за гласуване. Борис Ячев специално изтъкна като сходство намаляването на броя на депутатите и въвеждането на индивидуалната конституционна жалба. Православието като традиционна религия трябва да бъде запазено в новия проект, стана ясно от думите на Ячев.

По-рано през деня от управляващата партия имаха среща с другата формация от патриотичната коалиция - ВМРО. По план днес трябваше да има среща и с независимите депутати, но тя няма де се състои тъй като те не се били запознали в детайли с проекта. Те имат нужда от време за да преценят позицията си, обясни Дариткова.