НФСБ за скандалната изложба: Българската история е унизена и манипулирана от руските историци

Партията пусна декларация, с която настоява Външно министерство да реагира

Свят
18:41 - 24 Май 2020
2210
НФСБ за скандалната изложба: Българската история е унизена и манипулирана от руските историци

НФСБ настоява българското МВнР да излезе с реакция по повод организираната в Руския културно-информационен център в София скандална и провокативна изложба, в която Кирил и Методий се представят като реформатори на славянския език, създатели на църковнославянския и руски просветители.

"Национален фронт за спасение на България остро възразява срещу поредната хибридна атака срещу България и българската история.

В навечерието на 24 май пред Руския културно-информационен център в София е представена изложба, посветена на създаването на писмеността, която изцяло изопачава историческите факти с грозната цел да омаловажи приноса
на България в създаването на писмеността и държавността - не само на Русия, но и на редица други славянски държави", посочват в декларацията.

От партията отчитат, че за пореден път се спестяват българския произход на първоучителите Кирил и Методий (Зарко и Страхота), създали първата българска азбука и писменост на базата на южните български говори.

"Изцяло е игнорирана огромната роля на Първото българско царство и на Климент Охридски (за когото историческите източници казват, че е „родом от Мизия”), на Наум Преславски, както и на българските царе Борис и Симеон за създаването и налагането на кирилицата, на която днес пишат над 300 млн. души на планетата", се пише още в декларацията.

"Нито дума не се споменава за това, че българските учениците на Кирил и Методий донасят в езическа Русия просветата, културата и християнството с българските книги на Преславската и Охридската книжовни школи. И
извършват този подвиг сред облечените в кожи северни племена, които са молели на пъновете.

Нито дума и за второто възраждане на християнството в Русия, извършено от българския митрополит Киприян Киевски (известен и като Български), нито дума за приноса му за спасяването на Москва от татарските орди на Тамерлан. Недопустимо е в центъра на София, под надслов „Изворът на славянската култура”, да се експонира изложба, представяща само руски документи и артефакти, крещящо премълчаваща историческата истина и представляваща нищо друго, освен руски имперски фолклор.

Българската история все още носи „синини от бича” на руските историци – унизена, смачкана и манипулирана. За съжаление, българската историческа наука продължава линията на насаждания от Сталин, Хрушчов и Брежнев
нихилизъм по време на 45-те години съветски диктат", е позицията на НФСБ в декларацията.

От партията смятат, че и днес управляващите в Русия продължават да подменят българската история. Те припомнят казаното от руския президент Владимир Путин, че писмеността е дошла от македонската земя. Като пример от НФСБ изтъкват още откритието на руския митрополит Ювеналий при честването на 24 май в руския град Коломна, че Кирил и Методий са създали руската азбука.

"През 2018 г. Патриарх Кирил назидателно учеше българския президент Радев пред кого да се прекланя България за освобождението си от османско иго, зачерквайки приноса на хилядите румънски, финландски, украински и други
войници", припомнят още от НФСБ.

"НФСБ настоява българското Външно министерство да излезе с реакция по повод организираната в Руския културно-информационен център в София скандална и провокативна изложба. А Прокуратурата и ДАНС най-сетне да влязат в ролята си и защитят българската държавност от създаването и финансирането на отявлено проруски
и антибългарски политически партии, медии и паравоенни организации, насочени към разгромяването на българската държавност и отклоняването на страната ни от европейския път на развитие", смятат от НФСБ.