Нидерландец с 2 брака завлече пловдивчанка с 52 000 евро

Теодор Алфонс накарал Росица да продаде апартамента си и да заминат за Африка

Общество
13:43 - 01 Август 2022
3870
Нидерландец с 2 брака завлече пловдивчанка с 52 000 евро

Нидерландец ще лежи в затвора 2 години за измама срещу пловдивчанка. Днес Теодор Алфонс Еденс получи ефективна присъда от Районния съд под тепетата. Той беше обвинен за това, че е ужилил Росица Ангелова с 52 165 евро.

Теодор и Росица се запознали чрез интернет приложение за запознанства. След няколко месечна комуникация в приложението и лични срещи, двамата решили да заживеят заедно в Пловдив, в апартамент собственост на жената. Според обвинителния акт, след като установил, че е спечелил доверието на Росица, Теодор решил да я мотивира да продаде апартамента си и да му даде получената от продажбата сума. Той я заблудил, че ще се ожени за нея и двамата ще заживеят заедно в Африка, тъй като преди това той ѝ разказвал за живота си и колко щастлив е бил там. Росица вярвала на нидерландеца и действително била въведена в заблуждение от него, че той ще изпълни обещанията си и се съгласила на предложението му.

Теодор Алфонс е на 61 години и е бил женен два пъти през живота си. Имал е 20-годишен брак в Нидерландия и 2 деца. След като се развежда и заминава за Африка, където се влюбва и отново се жени. След 6-годишен щастлив брак, той и жена му решават да се установят в Англия и Теодор заминава, за да уреди визи. Докато е в Лондон обаче, жена му претърпява пътен инцидент и умира в болницата. Теодор разказа, че след това е бил съкрушен и близо 2 години не е бил с жена, когато в живота му влиза Росица и той дошъл в България с намерението да се ожени за нея. След като продали апартамента ѝ, за да отидат да живеят в Африка, Теодор взел парите и заминал за Румъния, където живеел преди да се запознае с Росица. Той имал европейска заповед за арест и бил арестуван на летището при опит да се прибере в Нидерландия, когато получил съобщение, че майка му е с тежък COVID.

В съдебната зала, Теодор твърдеше, че никога не е искал да заблуждава Росица, но като е видял толкова пари на едно място е „превъртял”. Макар че първоначално не искаше да се признае за виновен, нидерландецът не отрече фактите описани в обвинителния акт. Той на няколко пъти заяви, че иска делото да приключи по-бързо и след консултация с адвоката си Васил Стефанов реши да се съгласи на сделка с прокуратурата и да получи редуцирана присъда, съобщава Трафикнюз.

В съдебната зала присъства и пострадалата Росица, която беше конституирана като частен обвинител и граждански ищец.

Държавното обвинение поиска от съда 4-годишна присъда, която след редукция да бъде намалена на 3 години. Защитата на Теодор от своя страна поиска минимално наказание с превес на смекчаващите вината обстоятелства и чистото съдебно минало на нидерландеца.

След като изслуша страните, съдия Боян Кюртов произнесе и присъдата на Теодор. Нидерландецът получи 3 години лишаване от свобода, като след редукцията с 1/3 се намаля на 2 години. От нея се приспада и времето в което Теодор е бил под стража, тоест от 29 декември миналата година. Освен това той трябва да изплати на Росица сумата от 52 165 евро, както и 4081 лева държавна такса.

Присъдата ще бъде изтърпяна при първоначален общ режим и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд-Пловдив.

Теодор каза, че много съжалява за случилото се и поиска да бъде преместен в затвора за чужденци в София, защото в Пловдив никой не говорел английски. Това евентуално ще бъде възможно след влизането ѝ в сила.