Нидерландия е знаелa за планове на Украйна за взривяване на "Северен поток"

Администрацията на президента на САЩ е получила информация три месеца преди саботажа

Новини
17:01 - 14 Юни 2023
2444
Нидерландия е знаелa за планове на Украйна за взривяване на "Северен поток"

Военното разузнаване на Нидерландия (MIVD) е получило информация за планове на Украйна да саботира "Северен поток" няколко месеца преди експлозиите. Това сочи съвместно разследване на няколко германски и нидерландски медии, публикувано във вторник от нидерландската радио и телевизионна корпорация, германския вестник Die Zeit и асоциацията на германските обществени медии ARD.

През септември 2022 г. газопроводът "Северен поток", предназначен да пренася газ от Русия до Европа, беше взривен, но виновниците все още не са установени. В изявления на НАТО тогава беше съобщено, че течовете от двата руски газопровода "Северен поток" - в датски и шведски води на Балтийско море, са резултат от "умишлени, безразсъдни и безотговорни актове на саботаж".

Руските власти смятат, че САЩ и техните съюзници са заинтересовани от инцидента. В западни медии се появиха съобщения, че експлозиите може да са били организирани от проукраинска групировка, която не е свързана с правителството на никоя страна. Няколко други публикации говорят за възможното участие на Русия в тези експлозии.

Според резултатите от журналистическото разследването, публикувано във вторник, в началото на юни 2022 г.

MIVD е научило за планираната операция от източник в Украйна. Авторите пишат, че разузнаването на Нидерландия е получило план,

според който командирът на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е трябвало да ръководи операцията, а самата диверсия е трябвало да бъде извършена в средата на юни от малка група водолази на платноходка.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски не е трябвало да знае за този план, според разследването.

След като е получило информацията, нидерландското разузнаване се е свързало с разузнаването на САЩ, което е предупредило Украйна да не изпълнява този план, пише в разследването. В средата на юни нямаше експлозии, но през септември някой саботира "Северен поток", използвайки същия сценарий, който нидерландското разузнаване е получило през юни.

От вътрешното министерство, от разузнавателното управление и канцеларията на президента на Украйна са отказали коментар пред журналисти.

Американското издание The Wall Street Journal също съобщи, че

ЦРУ на САЩ е предупредило Украйна да не изпълнява план за взривяване на газопровода, след като е било уведомено за него от Нидерландия.

В същото време, както пише вестникът, служителите на ЦРУ не са били сигурни, че Украйна има потенциала да извърши подобно нападение, което изисква поставянето на взривни заряди на голяма дълбочина в Балтийско море.

Преди седмица The Washington Post, позовавайки се на документи на Пентагона, написа, че администрацията на президента на САЩ е получила информация три месеца преди саботажа на "Северен поток", че украинските военни под прякото ръководство на главнокомандващия на въоръжените сили, са планирали атака срещу газопровода. Изданието посочва, че САЩ са разбрали за това благодарение на една от европейските разузнавателни служби. Белият дом не коментира тази информация.

След публикацията президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че заповеди от такова ниво се дават лично от главнокоманващия, но "Украйна не е правила нищо подобно", пише „Свободна Европа“.