Нидерландия излиза от договор за защита на изкопаемите горива

Новини
12:53 - 19 Октомври 2022
1621
Нидерландия излиза от договор за защита на изкопаемите горива

Нидерландия излиза от Енергийната харта, 30-годишен договор, който според Амстердам пречи на амбициите му в областта на климата, тъй като защитава твърде много изкопаемите горива.

Това съобщи днес нидерландското министерство на климата и енергийната политика, цитирано от Франс прес.

ЕС успя през юни да издейства поправки в не толкова известния Договор за енергийната харта, но компромисът бе определен като недостатъчен от неправителствените организации и те приканиха страните да се изтеглят.

Нидерландският министър на климата и енергийната политика Роб Йеттен смята, че макар и с поправки договорът „не съответства на Парижкото споразумение за климата“, обяви министерството му пред АФП. 

„По тази причина Нидерландия, за предпочитане и целия ЕС, ще излезе от Договора за енергийната харта“, потвърди Йеттен, уточнявайки, че официалната дата, когато това ще се случи, предстои да бъде определена.

Договорът е бил подписан през 1994 г. след края на Студената война, за да предостави гаранции на инвеститорите в страните от Източна Европа и бившия СССР. 

Обединявайки ЕС и 52 страни (от Европа, Централна Азия, както и Турция, и Австралия), договорът позволява на компаниите да претендират пред частен арбитражен съд за компенсации от страна, чиито решения влияят на доходността на инвестициите ѝ, дори когато става дума за проклиматични политики.

Сблъсквайки се с редица спорове, европейците полагат усилия да модернизират текста от 2020 г. След тежки преговори те постигнаха през юни в Брюксел принципно споразумение за компромис от подписалите го страни, което трябва да бъде потвърдено през ноември с официално единодушно гласуване. 

Русия се изтегли от договора през 2009 година, последвана от Италия през 2015 г.