Нидерландия поръча най-новите гаубици DITA за Украйна

Украйна
14:45 - 28 Февруари 2024
1759
Нидерландия поръча най-новите гаубици DITA за Украйна

Нидерландия е поръчала да бъдат произведени в Чехия 9 артилерийски установки DITA като част от военната помощ за Украйна. По този повод и командващият холандската армия генерал Онно Айхелсхайм е посетил един от двата завода в Чешката република, където ще бъдат произведени модерните гаубици, съобщават от холандското министерство на отбраната.

Самоходната гаубица DITA е съвременна огнева система с максимален обсег на стрелба 39 км. "Украйна има голяма нужда от тези оръжия", се посочва в съобщението на пресслужбата на министерството.

Чешката компания Excalibur Army произвежда 155-мм оръдие DITA, разработено на базата на Dana vz.77, който също е на въоръжение в украинската армия, пише "Фокус".

Самоходната гаубица DITA е съвременна огнева система с максимален обсег на стрелба 39 км. Тя има високо ниво на автоматизация със само двама души екипаж и комплект от боеприпаси от 40 снаряда. Снарядите се зареждат автоматично. Цифровата система за управление позволява изстрелването на 6 изстрела в минута за загряване на цевта и 5 изстрела в минута в нормален режим на работа.

"Украйна има голяма нужда от тези оръжия", се посочва в съобщението на пресслужбата на министерството.

Същевременно Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи в социалната мрежа Х, че изпраща в Украйна новия модел бронирани машини за разминиране Minewolf, които могат ефективно да разчистват противопехотни мини на голяма площ.