Нидерландия праща на Украйна F-16 след обучението на пилотите

ЕС
15:25 - 26 Май 2023
1797
Нидерландия праща на Украйна F-16 след обучението на пилотите

Нидерландия вероятно ще изпрати изтребители F-16 в Украйна след обучение на пилотите. Това съобщава Блумбърг, позовавайки се на двама души, запознати с преговорите.

През последните седмици нидерландското правителство води дискусии с представители на САЩ, за да окаже натиск върху администрацията на президента Джо Байдън да даде зелена светлина за доставката на самолетите, твърдят източниците. След месеци на натиск от страна на Киев и съюзнически правителства Байдън обяви миналата седмица, че САЩ ще подкрепят усилията за обучение на украинските пилоти за използване на самолетите и че няма да попречат на съюзниците да пратят F-16 на Киев.

Нидерландия и Дания са водещи в коалицията за подготовка на пилотите - с подкрепата на Великобритания и Белгия. Правителството на Марк Рюте вече проучва и обсъжда със съюзниците си възможните планове за доставка на самолетите, казва един от източниците на Bloomberg.

Въпреки желанието на Нидерландия да помогне за укрепването на украинската противовъздушна отбрана "възможно най-скоро", обучението на пилотите и логистиката може да отнеме много месеци.

Понастоящем Нидерландия разполага с 42 изтребителя F-16, 24 от които се използват от националната армия и не могат да бъдат изпратени в Украйна до средата на 2024 г. Десетина от останалите 18 изтребителя трябваше да бъдат продадени на Draken International, но правителството отложи прехвърлянето на самолетите през декември, без да разкрие обяснение - позовавайки се на търговска тайна.

Говорител на нидерландското министерство на отбраната заяви в четвъртък, че правителството ще разгледа възможността за доставка на F-16 на Украйна на по-късна дата. Сега приоритет е обучението на пилотите, добави ведомството.