Нидерландия се включва в доставянето на хуманитарна помощ в Газа

ЕС
11:18 - 07 Март 2024
947
Нидерландия се включва в доставянето на хуманитарна помощ в Газа

Нидерландия изпрати военен транспортен самолет в Йордания, за да помогне за спускането на хуманитарна помощ за палестинците в ивицата Газа, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на нидерландското правителство. 

По-рано тази седмица подобни операции предприеха и САЩ, Франция и Египет. Във вторник американски товарни самолети пуснаха над 36 хиляди пакета с храна над ивицата Газа в съвместна операция с Йордания. 

Междувременно канадското правителство съобщи, че планира да възобнови финансирането си за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Отава преустанови плащанията си към агенцията заради твърденията на Тел Авив, че 12 нейни служители са замесени в атаките на "Хамас" от 7 октомври срещу Южен Израел. 

Канадското правителство възнамерява да извърши планираното за април плащане в размер на 18,5 милиона щатски долара, съобщи телевизия Си Би Си, като се позова на неназован държавен служител. Канадското министерство на външните работи, както и министерството на регионалното развитие, отказаха коментар, отбелязва Ройтерс. 

Ако информацията се потвърди, Канада може да е сред първите страни, които размразяват финансирането си за агенцията, за която работят над 13 000 души в Газа. Тя осигурява училищно образование, здравни грижи и други социални услуги в палестинския анклав, пише БТА.

Все още никоя от 16-те страни, които временно спряха помощите си на обща стойност 450 милиона долара, не е отменила решението си официално, заяви вчера пред Ройтерс Джулиет Тума, ръководител на отдела по комуникации на агенцията. Според норвежкия външен министър Еспен Барт Ейде обаче много от тези държави вероятно са размислили и е възможно скоро плащанията да бъдат възобновени.