Нидерландия спира България, пуска Румъния в Шенген

Общество
17:48 - 02 Декември 2022
4021
Нидерландия спира България, пуска Румъния в Шенген

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация.

Нидерландското правителство реши на заседание днес, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген, посочва медията.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви след заседанието, че все още е "твърде рано" да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември.

Повечето държави вече са взели решението си по-рано. На срещата министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Така че дори ако Нидерландия е единствената, която гласува против, България няма да получи разрешение, отбелязва медията.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте заяви на пресконференция днес, че решението да не бъде подкрепено присъединяването на България към Шенген не е политическо, а се основава на факти.

Според него Нидерландия не е единствената страна, която има съмнения по въпроса, съобщава уебсайтът "Дъчнюз".

На челната снимка: Нидерландският министър-председател Марк Рюте