Нигер прекрати военно споразумение със САЩ

САЩ
11:18 - 18 Март 2024
1092
Нигер прекрати военно споразумение със САЩ

Хунтата в Нигер прекрати споразумение със САЩ, което позволяваше на военен и цивилен персонал от Министерството на отбраната да оперират в Нигер. Това предаде Ал-джазира.

Договорът позволяваше на американски военни да оперират в африканската страна, която играеше важна роля във военните операции на САЩ в региона на Сахел. Освен това Нигер бе ползвана и като военновъздушна база.

Решението бе обявено след като високопоставени американски служители, водени от помощник-държавния секретар по африканските въпроси Моли Фий и ръководителя на командването на САЩ в Африка генерал Майкъл Лангли, посетиха Нигер, за да обсъдят демократичния преход.

Говорителят на хунтата полковник Амаду Абдраман заяви, че американската делегация не е следвала дипломатическия протокол. По думите му Нигер не е бил информиран за състава на делегацията, датата на нейното пристигане или дневния ред.

Нигер съжалява за намерението на американската делегация да откаже на суверенния нигерски народ правото да избира своите партньори и видове партньорства, способни наистина да им помогнат в борбата срещу тероризма, отбеляза Ардраман.

Американската армия разполагаше с около 650 служители в Нигер. Американските военни управляват голяма въздушна база в град Агадез в Нигер, на около 920 км от столицата Ниамей.

Американската делегация обвини Нигер в сътрудничество с Иран и Русия и извършване на тайни сделки. САЩ обяви готовност да предприеме действия срещу Нигер, ако африканската страна не прекрати връзките си с Иран и Русия.

Нигер се управлява от военна хунта от юли 2023 г., когато след преврат бе свален президента на страната.

Подобно на съседните Мали и Буркина Фасо, Нигер също изгони френските и други европейски сили и се обърна към Русия за подкрепа.