Ники Илиев стана Робин Худ (СНИМКИ)

Актьорът сбъдна детската си мечта да играе средновековния английски разбойник, защитник на бедните

Актуални новини
12:15 - 25 Март 2024
3195
Ники Илиев стана Робин Худ (СНИМКИ)

Ники Илиев се преобрази като Робин Худ със средновековна мантия и лък в ръка. Популярният актьор и режисьор влиза в ролята на английския защитник на бедните и онеправданите в спектакъла на баща си Бойко Илиев в Шуменския театър. В образа на любимата на Робин Худ пък е Елена Петрова.

"Казват, че мъжете си оставаме момчета винаги. Не знам дали е така, но като малък филмът с Кевин Костнър ми беше един от любимите, както и книгата на Роджър Грийн. Така че, спокойно мога да кажа, че това си е една сбъдната детска мечта", сподели актьорът в социалните мрежи.

Премиерата на постановката е на 2 април в Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен, а на следващия ден спектакълът гостува в Добрич. Софийската премиера пък е на 4 април, в Театър "Българска армия". Драматизацията по романа на Александър Дюма и Роджър Грийн е поверена на Бойко Илиев.


"Някога, преди много векове, повечето от англичаните не били свободни хора. Те не можели да избират нито къде да живеят, нито за кого да работят. Тогава, в тъмата на Средновековието, обществото било строго разделено на господари и крепостни селяни. Господарите получавали земята по волята на краля заедно със селяните като част от инвентара.

Селяните били принудени да превиват гръб от зори до мрак, за да има и за тях, но най-вече за господарите. Тези, които все пак дръзвали да се бунтуват или да избягат, били задържани като разбойници, връщани обратно и дамгосвани с нажежено желязо като добитък или хвърляни да изгният в тъмница", разказват от Шуменския театър.

По това време Крал Ричард - Лъвското сърце потеглил на кръстоносен поход да освободи Йерусалим от сарацините, но получените вести за беди и размирици го призовали да тръгне обратно, ала по пътя бил заловен и хвърлен в тъмница - никой не знаел точно къде - и малцина в Англия вярвали, че ще се завърне някога. Това използвал брат му Джон и узурпирал трона.


Джон бил жесток и безмилостен и повечето му приближени не били по-добри от него. Те имали нужда от пари, а най-лесния начин да ги получат бил да обвинят някой богат човек в измяна или престъпление , да го обявят извън закона и да си присвоят замъка му, както и целия му имот, заедно със селяните...

За тази работа принц Джон назначавал шерифи, които да упражняват неговото правосъдие в градовете и областите. В полезрението на шерифа на Нотингам попаднал и Робин Худ или Сър Робърт Локсли, който бил син на богат земевладелец или благородник от стар саксонски род.


Казвали за него, че е побъркан глупак, който оказвал помощ на всякаква измет и дори на престъпници, лично той убивал елени в кралската гора, често изпразвал кесиите на търговци по пътя и раздавал парите на бедните селяни...Някои го наричали разбойник, други - закрилник. Но едно се смятало за безспорно - нямало друг такъв изкусен стрелец с лък.

Може би просто щеше да си остане един разбойник, ако не беше срещнал Мариам- Кралицата на неговото сърце...

Това е средновековната история, която ще разкажат на сцената Ники Илиев и Елена Петрова заедно със своите колеги от Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен Кольо Стайков, Валентин Ченков, Катрин Лалова, Росен Караджов, Калин Пачеръзки, Виктория Стрильова, Валери Зарков, Светлин Иванов, Янислава Линкова, Веселин Иванов, Стефан Мараджиев, Борислав Вълов и Мадлен Йорданова.