Никита Михалков и Валентина Терешкова "изгоряха" в новите санкции

Двамата старци са в списъка със 141 физически лица, санкционирани от ЕС

Украйна
09:16 - 18 Декември 2022
9024
Никита Михалков и Валентина Терешкова "изгоряха" в новите санкции

Първата жена-космонавт в света Валентина Терешкова и легендарният режисьор и актьорр Никита Михалков са сред включените в новия санкционен списък на ЕС 141 физически лица.

Както е известно, в петък страните-членки от съвета одобриха единодушно деветия пакет от санкции срещу Москва заради продължаващата война в Украйна.

Като член на Думата Валентина Терешкова, която напролет навършва преклонните 86 години, гласува на 3 октомври в подкрепа на незаконното анексиране на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области и тяхното включване в Русия. Така тя е подкрепяла и осъществявала действия и политики, подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и допринесла за дестабилизирането на тази страна.

През 2020 г. по инициатива на Терешкова Думата прие закон, според който досегашните мандати на Путин ще бъдат анулирани след влизането в сила на новата руска конституция. Така той ще има правото да бъде избран за трети поред мандат през 2024 г.

Като режисьор, актьор и публична фигура сенилният Никита Михалков също активно подкрепя войната в публичните си изявления. Той открито разпространява пропагандни послания на Кремъл от 2014 г. насам и изразява подкрепа за незаконното анексиране на Крим и признаването на независимостта на т.нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

Председател е на Руския фонд за култура, създаден с президентски указ. Михалков нарича украинския език „катастрофа“ за Русия, тъй като според твърденията му на него се формулира омраза срещу страната и се разпространява русофобия. Режисьорът призовава за пълно прекратяване на преподаването на украински език в училищата в Донбас.

Той подкрепя също така неверните послания на Кремъл за биологични оръжия в Украйна и героизира руски затворници, сражаващи се там.

Тази година Никита Михалков бе удостоен със званието „Герой на труда“ на церемония в Кремъл и произнесе реч в подкрепа на войната.