Nikkei с втори най-голям спад в историята

Причината са лошите данни за американската икономика

Новини
14:39 - 02 Август 2024
710
Nikkei с втори най-голям спад в историята

Котировките на най-голямата азиатска фондова борса в Токио (TSE) се сринаха в края на последната търговия тази седмица на фона на рязък спад на индексите, регистриран в САЩ, сочат данните за търговия.

Ключовият индекс Nikkei, който отразява колебанията в цените на акциите на 225 водещи японски компании, падна с 5,8% до 35 909,7 пункта, падайки под психологически важното ниво от 36 000 пункта. Това беше вторият по големина еднократен спад на TSE в цялата история на борсата - Nikkei падна по-силно едва през октомври 1987 г.

Както отбелязват местните анализатори, основният фактор за спада в Токио бяха новини от САЩ, където ключовите индекси също се понижиха на фона на слабите статистически данни за състоянието на индустрията за юли. Инвеститорите се опасяват, че

това е доказателство за забавяне на американската икономика.

На този фон обменният курс на йената засили позицията си спрямо щатския долар, като добави 0,61% и достигна ниво от 148,93-148,95 йени за 1 USD. Генералният секретар на кабинета Йошимаса Хаяши на редовна пресконференция на 2 август, както обикновено, се въздържа от пряк коментар относно ситуацията на японския фондов пазар, но подчерта, че правителството следи отблизо ситуацията.