Нико Тупарев: Прокурорът Франтишек е купен или луд

"Мен лично ме е страх от прокуратурата. Аз не се чувствам защитен", каза маститият продуцент

Шоу
10:08 - 04 Юли 2024
2705
Нико Тупарев: Прокурорът Франтишек е купен или луд

"Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора".

Това коментира пред БНР телевизионният продуцент Нико Тупарев, който бе задържан миналата седмица. Прокуратурата съобщи, че става дума за длъжностно присвояване на 1,4 млн. лв., които той е източил от сметката на фирма със съдружник и е прехвърлил на своя сметка. По-малко от 24 часа след задържането Софийският градски съд го освободи без мярка за неотклонение. Прокуратурата е протестирала освобождаването на Нико Тупарев от ареста, а в понеделник започна проверка срещу наблюдаващия прокурор Димитър Франтишек Петров.

"В историята не е имало много случаи за такива действия от страна на главния прокурор към който и да е под формата на проверки. Мислих, че това е някакво начало на промяна. Ако има нов главен прокурор, за мен винаги новото начало идва през нова философия и подреждане на това каква е целта на прокуратурата. Мен лично ме е страх от прокуратурата. Аз не се чувствам защитен", каза Тупарев в интервю за предаването "Преди всички".

Той допуска, че е възможно Франтишек по някакъв начин да е мотивиран:

"Защо този човек продължава при положение, че е ясно, че няма нищо, няма извършено престъпление? Ако не е мотивиран по някакъв начин, което е отвратително - така се руши имиджът на институции в България... Надали има институция с по-нисък рейтинг от прокуратурата. Главният прокурор трябва да мисли как това да се промени в обществото. /.../ Франтишек трябва да си дава сметка, че не неговото его е важно. Когато си на такава работи, ти не трябва да се водиш от лични подбуди. Ти боравиш със съдбите на хората. Как да има доверие към институцията, след като някой си позволява това. Или този човек има лична мотивация и използва прокуратурата, или той е болен човек, на който трябва да се помогне, защото е вреден за обществото".

Проблемът е личностен, категоричен е Тупарев и добави: "Може би г-н Франтишек просто е болен човек. Може би има нещо, което не му позволява да види обективно нещата".

Продуцентът обясни, че неговият дял във фирмата е 85%, а този на съдружника му Александър Тошев е 15%. Той подчерта, че двамата са се разбрали. И гражданският спор вече е затворен, каза Тупарев и изказа мнението си, че един граждански спор да бъде наказателен е "бухалка".

Все пак той не смята, че някой има интерес да му вземе бизнеса.