Никой не си ляга преди краля на Коледа

Телевизионните маратони са едни от нещата, забранени в британското кралско семейство

Новини
21:08 - 25 Декември 2023
6506
Никой не си ляга преди краля на Коледа

За мнозина от нас Коледа е време за пълно отпускане на дивана с дистанционно в ръка в гледане на празнични филми и похапване на вкуснотии. Но британското кралско семейство е длъжно да спазва строги правила и Коледа не прави изключение.

По традиция семейството се събира за празниците в “Сандрингам”, имението на покойната кралица Елизабет II в Норфолк, на около 150 км от Лондон. И макар да се смята, че крал Чарлз III има по-либерален подход към етикета, все още съществуват някои забрани, към които членовете на аристократичния род са длъжни да се придържат, разкрива британският “Сън”.

Не е разрешено децата да се хранят заедно с възрастните Коледа е празник, когато цялото семейство се събира заедно, но възрастните и децата в британското кралско семейство, включително принц Джордж, принцеса Шарлът и принц Луи, не само се хранят на отделни маси, но и в напълно отделно помещение. Според представители на двора по време на празниците понякога се събират около 70 роднини, които сядат на 7 маси, но най-младите членове на фамилията се оттеглят в различна стая.

Бившият кралски готвач Дарън Макгрейди разкрива, че това правило важи за всички официални събития, като на децата не е разрешено да седят на една маса с възрастните, “докато не научат изкуството на учтивия разговор”.

Когато Уиндзорите са в по-тесен кръг, те сядат на дълга маса с бяла покривка, върху която има бели картончета с името на всеки.

Възрастните вечерят в официални тоалети, а по времето на кралица Елизабет на вечерята преди Рождество винаги се е сервирал нейният любим коктейл “Заза”. По време на тържествата в “Сандрингам” се украсяват две елхи – едната естествена и друга изкуствена сребърна, казва още Макгрейди. Сред играчките има и такива с формата на корги – любимата порода кучета на покойната кралица.

“Монополи” като игра след вечеря е табу

Много от членовете на британското кралско семейство са известни с любовта си към игрите и спорта, особено що се отнася до престолонаследника принц Уилям и съпругата му Кейт. Но “Монополи” не се допуска като забавление, след като покойната кралица Елизабет II обявява играта за “твърде порочна”.

Забраната е разкрита от принц Андрю през 2008 г. по време на негово посещение в седалището на голяма компания, когато му поднасят луксозен игрален комплект като подарък. Той учтиво отклонява, казвайки на домакините: “Не ни е позволено да играем “Монополи” у дома”.

“Семейството наистина обича да играе игри и са големи фенове на играта с карти, наречена Racing Demon, която е много напрегната и състезателна. Но трябва да е имало твърде много напрежение с “Монополи” и ако кралицата е поискала то да бъде забранено, със сигурност това се отнася и за Коледа!”, казва запознат с навиците в двора. Друга любима игра след коледната вечеря е “Шарада”, при която се подреждат и отгатват думи.

В предишни години принцовете Уилям и Хари играеха футбол в отбори, съставени от служителите на имението, но тази година Хари, съпругата му Меган Маркъл и децата им няма да са част от тържествата, така че не е ясно дали традицията ще се спази под някаква форма.

Отношенията с херцозите на Съсекс са обтегнати още от времето, когато те напускаха кралския двор и се преместиха да живеят в САЩ, но напрежението достигна точката на необратимост след публикуването преди няколко седмици на скандалната книга на Омид Скоби “Краят на играта”.

Принц Хари и сие ще отсъстват и от традиционната църковна служба сутринта на Коледа, когато кралското семейство отива пеша до черквата “Света Мария Магдалена”, приветствано по пътя от много поданици.

Забранено е да се ляга преди краля

Бившият личен секретар на кралицата сър Уилям Хезелтайн в миналото разкри, че е признак на неуважение членовете на кралското семейство да се оттеглят в леглото преди монарха по какъвто и да е повод, и призна, че принцеса Даяна често се борела да остане будна до толкова късно, колкото кралицата. Тази традиция не е никак добра новина с крал като Чарлз, който е известен с това, че будува до много късно през нощта.

Преди време, когато все още бе в добри отношения с роднините си, принц Хари разкри за баща си: “Това е човек, който вечеря абсурдно късно през нощта, а след това отива на бюрото си и заспива над бележките си до момента, в който се събужда със залепен на лицето лист хартия”.

Царедворци потвърждават, че крал Чарлз наистина работи до много късно през нощта, но едва ли ще го направи и на Коледа, когато всички почиват и се отдават на празничното настроение. Но така или иначе, той не е свикнал да си ляга рано, така че вероятно на всички ще им се наложи да будуват до късно.

Тв маратоните не са приети

На Коледа обикновено цялото семейство гледа речта на монарха, но оттам нататък часовете, прекарани пред телевизора, не се насърчават за сметка на дейностите на открито. Миналата година крал Чарлз III произнесе първото си телевизионно празнично обръщение като носител на короната.

“Има много неща в програмата на деня, включително църковни и официални събития. Освен това семейството обича да излиза навън и да се разхожда заедно. Крал Чарлз не е голям фен на телевизията и тя едва ли ще бъде включена в празнуването. Ако някой се отдалечи от празненствата, за да гледа нещо, това вероятно ще се възприеме като грубиянство - казва човек от обкръжението. - Особено след като в днешно време можете да гледате телевизия и филми по всяко друго време благодарение на стрийминг услугите.”

Без скъпи и сантиментални подаръци

Кралското семейство не гледа на Коледа като време да се обсипват взаимно със скъпи подаръци, а вместо това предпочитат да се забавляват с нестандартни хрумвания.

“Колкото по-шантави са подаръците, толкова по-добре. Веднъж принц Хари подари на кралицата пееща риба, която тя много хареса.

Камила и Чарлз имат земно чувство за хумор и без съмнение ще насърчат тази традиция. Те наистина обичат да се забавляват и се кикотят много”, разкриват служители на фамилията.

В миналото принцеса Даяна не успявала да се впише в тази шеговита атмосфера. През 1981 г. например тя получила от принцеса Ан като подарък тоалетна хартия, а ѝ поднесла в замяна красив кашмирен пуловер.

Подаръците в семейството се разменят и отварят в навечерието на Коледа, а не на самата Коледа. Това е жест към германските корени на Уиндзорите.

Важна традиция в семейството е изпращането на коледни картички. Докато беше жива, кралица Елизабет II изпращаше около 750 коледни картички, които тя започвала да подписва още по-време на лятната си почивка в Балморал.

Освен това кралицата подаряваше коледни елхи на Уестминстърското абатство, катедралата “Свети Павел” и други големи божии храмове, както и на училищата и черквите в Сандрингам. Не се посочва дали крал Чарлз ще спази това правило, но няма причина да се откаже от него.