Никола Филчев: Виновен съм пред българите, че не тикнах Костов в затвора!

Новини
12:54 - 28 Август 2019
101377
Никола Филчев: Виновен съм пред българите, че не тикнах Костов в затвора!

"Много съм грешен пред българския народ. Трябваше да тикна Костов в затвора, а не го направих!". Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев в интервю за агенция "Блиц". То бе публикувано в отговор на вторнишкото интервю на Костов пред Би Ти Ви, в което бившия премиер разкритикува процедурата, по която се избира новия главен прокурор.

"Гледах му на Костов интервюто. Видях един крадец, заловен на местопрестъплението, който гъгнеше, мазнеше се на властта, оправдаваше се пред финансовите органи и прокуратурата, че не бил крал, ами само спестявал и си управлявал добре милионите. Доколкото разбрах, Костов си е купил земя в Добруджа за няколко милиона, защото там можело да има газ. Дотук е разбираемо – да има един ден за децата. Но лошата неевропейска прокуратура и данъчната служба (която той е създал) си позволяват да го питат, моля ви се, „откъде има тези пари“. Ставало дума за дребни пари – някакви 500 000 лева. Как не получи срив от това, че разсипа живота на милиони хора със своята алчност, Костов не ни обясни“, заяви Филчев. Според него с това интервю Костов бяга пред вятъра.

„Ако прокуратурата му повдигнела обвинение, това щяло да е политическа провокация срещу неговата партийка преди изборите, посегателство срещу демокрацията и евроатлантическите ценности. Нищо ново не е измислил. Това го практикува вече четвърт век. Хващат го да краде, а той скача като ужилен и крещи: „Не е по европейски. Да се реформира прокуратурата. Да се измени конституцията. Най-малкото – да се махне лошият главен прокурор“, коментира още той. „Виновен съм много пред българите, че не го тикнах в затвора, където му е мястото“, завършва Филчев.