Никола Минчев: Хартиената бюлетина не е рецепта за повишаване на избирателната активност

Не сме обсъждали ново име за КПКОНПИ, освен на Бойко Рашков, обясни бившият шеф на НС

Политика
20:54 - 31 Октомври 2022
1582
Никола Минчев: Хартиената бюлетина не е рецепта за повишаване на избирателната активност

Хартиената бюлетина не е рецепта за повишаване на избирателната активност, даже напротив. Това каза в „Интервюто в Новините на NOVA” бившият председател на Народното събрание Никола Минчев.

„При последните избори броят на недействителните бюлетини е многократно по-висок, отколкото когато имаме само машинно гласуване. Това не е случайно”, уточни Минчев.

Той коментира и ще има ли редовен кабинет. 

„Имаме решение на колективните органи на партията да не подкрепим първия мандат, който отива в ГЕРБ - ние ще подкрепяме политики. Видях, че първото заседание, което е насрочено на Правна комисия тази седмица, предвижда да се разглежда антикорупционния закон, който от ПП сме внесли. Много е рано да даваме категорична оценка какъв знак представлява това. Дори теоретично не съм сигурен дали първата точка не е нарочно тази, само за да се осигури кворум. За да се види, че ГЕРБ имат желание за стъпки в посока съдебна и антикорупционна реформа, се изисква повече време, а не само една точка, сложена в проект на дневен ред”, поясни той.

По думите му е рано да се говори за втори мандат, след като още дори първият не е връчен.

На въпрос продължават ли от ПП да поддържат кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, Минчев каза следното:

„Не сме имали обсъждане на нова номинация. От друга страна законопроектът, за който говорихме, предвижда разделяне на двата органа. Ако тава се случи, трябва да помислим как да ги попълним.

„Изминаха години, в които пропуснахме да се приближим до западните страни по качество на живот. Това е едно пропуснато време за страната ни. То трябва да намери своята политическа отговорност. Не може с хората, заради които пропуснахме това време, изведнъж да се прегърнем сякаш нищо не е било”, каза още той.