Никола Минчев: ИТН ще върне мандата неизпълнен

Тошко Йорданов иска избори 2 в 1, заяви зам.-председателят на НС

08:41 - 28 Март 2024
2398
Никола Минчев: ИТН ще върне мандата неизпълнен

Заявките на „Има такъв народ” бяха, че ще върнат мандата неизпълнен. Така зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „Продължаваме промяната - Демократична България” Никола Минчев коментира в ефира на „Здравей, България” новината за връчването на третата папка на ИТН.

„Доколкото си спомням Тошко Йорданов каза, че ще върнат мандата неизпълнен и че трябва да се върви към избори 2 в 1. С оглед сроковете предполага, че ще го върнат веднага. Конституцията им дава възможност да го задържат, докато парламентарната група намери премиер. След номинация за министър-председател има едноседмична срок да представи правителство. Ако се изпълни цялата тази конституционна възможност, със сигурност би попречило на провеждането на двоен вот”, поясни Минчев. Според него все още не късно за това изборите да са на 9 юни.

Има достатъчно дни хем да се проведат консултациите, хем да се предложи служебен премиер и той да предложи министри, за да имаме служебно правителство до 9 април и да има избори 2 в 1. В конституцията пише срокът е до 2 месеца, така че дори на 10-и или 11-и да се случи това, пак е възможно", допусна Минчев.