Никола Минчев: Няма да откажем подкрепа от ГЕРБ за кабинет

Коалиционно споразумение обаче не е възможно, заяви бившият председател на Народното събрание

Общество
19:00 - 13 Ноември 2022
3174
Никола Минчев: Няма да откажем подкрепа от ГЕРБ за кабинет

„Ако стигнем дотам да внесем проект на кабинет, което още не сме решили, но ако го направим и цялата група на ГЕРБ го гласува, няма да се откажем, само защото ГЕРБ са гласували „за”. Но няма как да разпишем коалиционно споразумение ГЕРБ с тях.

Това заяви в предаването „На фокус” Никола Минчев от „Продължаваме промяната”.  

Той подчерта, че вторият мандат не е на дневен ред.

„В момента на дневен ред е връчването на първия мандат, да видим как ще подходят от ГЕРБ”, каза Минчев.  

„Управленска програма, под която да се подпишем и ние, и ГЕРБ, на практика означава коалиция. Не сме готови на това”, подчерта Никола Минчев.

Той поясни, че в ПП могат да говорят за определени политики и да подкрепят реализацията им, нямали обаче воля за коалиция с ГЕРБ.

Минчев каза, че ще бъде сериозно обсъден въпросът за общи кандидатури с ДБ за местните избори.

„Да не подписват нищо означава следното – вие ни подкрепяте, пазете ни гърба, пък ние ще си правим каквото си искаме, ще си правим далаверите. Това е безсрамно”, коментира след него зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„Няма как да искаш подкрепа, без да бъде подписано за какво искаш подкрепа. При всяка нормална държава се подписват документи, коалиционни споразумение.

Няма как да стане без управленска програма, ясна управленска програма”, каза Митов.

„Водим битка да убедим част от политическата си конкуренция, че се намираме в демокрация, а тя има определени правила. Не може да се правят, че не виждат, че са изгубили изборите, че са изгубили доверието, хората са им казали какво мислят за тях и тяхното управление. Опитваме се да им кажем, че когато трябва да се решават сериозни проблеми пред обществото, трябва да се действа отговорно, да се посочат цели и да се подпише някакво споразумение”, коментира Митов. 

„ПП продължават да се опитват да не поемат отговорност за собствените си провали, отказват да разберат какво е лидерство, държава, как се решават проблеми.

И се опитват да прехвърлят проблемите от болната на здравата глава”, каза Митов. Поведението на ПП било „необуздан, очевиден, откровен нагон към задкулисие”, смята още Митов.