Никола Стоянов: Цените на 30 стоки на едро и дребно - на вниманието на потребителите

Тръгва сайтът, в който можем да сравняваме цифрите с тези в 7 евродържави

Топ
14:42 - 24 Март 2023
2083
Никола Стоянов: Цените на 30 стоки на едро и дребно - на вниманието на потребителите

Цени на вносител, цени на едро и цени на дребно на 30 хранителни продукта ще могат да следят потребителите в сайта foodprice.bg. Те ще могат да се сравняват и с цените в 7 европейски държави.

Министърът на икономиката Никола Стоянов и министърът на земеделието Явор Гечев представят в Министерския съвет сайта. Той тръгва днес към 15.30 ч.

Някои продукти ще се наблюдават в два варианта - например при кашкавала ще има цени на опаковка и на витрина. Включени са 9 вида плодове и зеленчуци, но не повече, тъй като през пролетта цените се изменят рязко. Също така се наблюдават и четири суровини като пшеница, слънчоглед, мляко.

Цените на вносител са разделени според това откъде се внася стоката - ако е от трети държави, информацията ще идва от Агенция "Митници", а тези от ЕС - от НАП. Цените на едро се взимат от Държавна комисия "Стокови борси и тържища" от областите, в които има такива данни. Не всички области обаче имат стокови борси, а на тях не се предлагат и всички продукти, уточни икономическият министър Никола Стоянов. Цените са средно претеглени на база на продадените количества, а обработката на данните се прави чрез софтуер на комисията.

Цените в търговската мрежа на дребно ще се събират от системата за агропазарна информация на Министерството на земеделието. 30 от най-големите търговци на дребно с оборот над 30 млн. лв. годишно ще имат възможност ежеседмично да подават информация за своите цени. Те не включват промоции и ще представят най-ниската цена, която се предлага. Обмисля се тези стоки да са обозначени със стикер в магазините.

"Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни", обяви министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция за представянето на информационната платформа със сравнителните цени на храните. 

Търговските ни аташета подават информация за 11 продукта, тъй като не всички храни от България ги има в чужбина. Те наблюдават 3-4 големи вериги и 1-2 по-малки магазини в европейските столици Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб.

"Това ще е глътка въздух за земеделските производители, но и за потребителите, затова свързваме двете теми", добави министърът на земеделието.

"Министерството на земеделието направи спешно социологическо проучване, което ще бъде представено идните дни. Опитали сме се да измерим извадка общественото мнение по отношение на мнението за цените, мнението за мерките, които прилагаме и съответно как разбират българските граждани целия процес и проблемите по отношение на него", каза още министър Гечев.