Никола Стоянов: Имаме интерес за увеличаване на доставките от Азербайджан

Ще настояваме за това и след завършването на Южния газов коридор, заяви министърът на икономиката

Новини
18:19 - 06 Септември 2022
2068
Никола Стоянов: Имаме интерес за увеличаване на доставките от Азербайджан

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и взаимноизгодното партньорство, бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката и индустрията на Република България Никола Стоянов и Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Република Азербайджан. Разговорът бе по инициатива на българската страна, съобщиха от министерството.

Оттам припомниха, че на 30 август 2022 г. бе проведен телефонен разговор между министъра на енергетиката Росен Христов и министър Шахбазов, по време на който двамата разговаряха за степента на завършеност на интерконектора с Гърция и възможностите на Азербайджан да доставя газ по новата връзка. Днешната среща бе продължаване на диалога между двете държави в търсене на всички възможности за партньорство.

България има интерес за увеличаване на доставките от Азербейджан и след завършването на Южния газов коридор, бе заявено от министър Стоянов.

„Наясно сме, че допълнителните доставки през него ще са възможни най-рано през 2025 г., но страната ни трябва да положи отсега основите за истинската си диверсификация“, подчерта българският министър.

Азербейджанският му колега се ангажира, че страната ни е сред приоритетните партньори и ще бъде направено възможното за гарантиране на допълнителни количества в дългосрочен план. Двамата коментираха сегашната ситуация и очакванията за глобалното търсене и предлагане на газ в региона.

Министър Стоянов отправи покана още следващият месец министър Парвиз Шахбазов да посети България, за да продължат разговорите за нови области на взаимно партньорство.

Никола Стоянов е на посещение в Азербайджан за участие в четвъртото Международно изложение „ADEX-2022“. Форумът събира на едно място производители от различни отрасли, свързани с отбранителната индустрия и е най-голямото подобно събитие в региона.

Участие в него взимат около 180 изложители, както и официални правителствени делегации от над 20 държави. Министър Стоянов е начело на делегация, която включва български компании от сектора, които участват в изложението.