Никола Стоянов: Кабинетът на Кирил Петков изнесе оръжия за €250 млн.

Политиката в областта на експортния контрол в сферата на отбраната е отговорна и последователна, заяви служебният министър на икономиката

Свят
20:45 - 20 Декември 2022
3962
Никола Стоянов: Кабинетът на Кирил Петков изнесе оръжия за €250 млн.

"Износът на оръжия за Полша е продължил по време на договори от страна на редовното правителство. За Румъния изнесените оръжия са на стойност 250 млн. евро“. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов от трибуната на НС.

„Политиката в областта на експортния контрол в сферата на отбраната е отговорна и последователна. Република България ежегодно предоставя информация на ЕК относно количеството изнесени стоки от сферата на отбраната“, обясни още Стоянов.

„До 1 ноември междуведомствената комисия към Министерството на икономиката е провела четири заседания, имаше период на липса на такива заседания, но сега тя провежда своите редовни заседания на всеки 20 дена“, уточни служебният икономически министър.

„В Държавната консолидационна компания (ДКК) в отдела обществени поръчки е участвал само един човек, който няма нужната правна квалификация. Със закриването на този отдел обществени поръчки към ДКК няма да се наруши дейността на Държавната консолидационна компания. На 15.06.2022г. вие, г-жо Нитова, като изпълнителен директор към ДКК сте сключили договор, с който сте упълномощили човек, който да се занимава с дейностите относно обществените поръчки. Със закриването на отдела обществени поръчки единствената разлика е, че вече този един човек, който е бил субективно избран, не получава заплата. Дейността на ДКК изобщо не е под заплаха със закриването на този отдел“, подчерта Стоянов, обръщайки се към Смиляна Нитова от БСП.