Никола Стоянов: Няма завой към "Газпром"

Всички опции са отворени, увери икономическият министър

Новини
12:21 - 23 Август 2022
2664
Никола Стоянов: Няма завой към Газпром

Няма завой към "Газпром". Тази позиция изрази икономическият министър Никола Стоянов пред медиите. Повод за коментара му стана вчерашното заседание на кризисния щаб за газа. Ще се държат всички опции отворени, изтъкна той. Коментарът си той направи преди годишната среща на икономическите съветници в търговските ни представителства.

Диверсификация означава всички опции да са отворени, отсече министър Стоянов.

Той очаква трудни разговори с "Газпром". Без работещ парламент няма опции за компенсации за бизнеса заради газа, стана ясно още от думите му. Половината от бизнеса, който е на газ може да премине на алтернативни горива, по думите му.За големият бизнес обаче това не е опция.

Когато има НС всичко е възможно, така коментира той въпроса с оръжията за Украйна. Вчера украинският посланик не изключи нов кабинет да реши да подпомогне Украйна с оръжия. За поведението на Корнелия Нинова той каза, че при липса на доводи се започва с лични нападки. Не е възпитано и не е на ниво, каза Стоянов.

За търговски представителства европейските държави остават приоритет. Не е позитивно, че в 1/3 от държавите няма български търговски представители, смята Стоянов.

Всичко, което правим го правим за бизнеса, каза икономическият министър при откриването на форума. Той поиска взаимна работа между бизнеса и търговските представители. Министърът е оптимист все пак, че кризата е и възможност. Възможността е едно, но да я използваш е друго, предупреди Никола Стоянов. МИ и Министерство на иновациите ще работят в тясна координация, стана ясно от думите му. Ние сме един отбор и работим плътно заедно, каза още той и настоя за координирани усилия.

Александър Пулев , министър на иновациите и растежа, увери, че заедно с МИ имат ясна визия и приоритети. Той подчерта колко важен в кредитът на доверие. Веднъж загубен той се възстановява много бавно, по мнението на министъра. Скачаме от криза в криза, изтъкна Пулев. Амбицията на служебния кабинет била да се даде глътка въздух на бизнеса.

735 милиона лева ще бъдат на разположение до края на годината за малкия и среден бизнес. По-голямата част от тези средства са по плана за възстановяване. Той призова бизнесът да се възползва от този ресурс. Решаваме различни битовизми, подчерта министър Пулев.