Николай Банев се жали от условията в килията

Фамилията погасила 1,5 млн. лв. задължение към НАП

Новини
20:28 - 26 Юни 2019
4034
Николай Банев се жали от условията в килията

И бизнесменът Николай Банев като други известни арестанти от ранга на отстранената кметица на “Младост” Десислава Иванчева се обяви срещу условията в следствия арест на столичния бул. “Г.М. Димитров”.

“Тоалетната е в стая, в която живеем 3-4 души. 24 часа в денонощието има някой там. Карето за разходки е по-малко 20 кв. м. Представете си каква ще е тази разходка, когато в карето се съберат 15 души и всеки от тях пуши цигара. Фините прахови частици са смесени с едри прахови частици - мухъл, влага... Има хлебарки, има и дървеници. Цялата флора и фауна е в килията”, разказа за живота зад решетките бизнесменът. Той е обвинен като лидер на престъпна група за пране на над 1 млрд. лв., присвояване на 85 млн. лева и укриване на данъци.

В понеделник адвокатът на Банев Христо Ботев поиска спецсъдът да освободи клиента му, защото максималният срок от 8 месеца, през който обвиняем може да е в килия, е изтекъл. Николай Банев и жена му Евгения бяха закопчани на 26 октомври м.г. на летището във френския град Ница. Върнаха ги у нас през декември. За да защити тезата си, че Баневи са задържани от 8, а не от 7 месеца Ботев цитира директива, рамково решение и решение на съда в Страсбург. Поиска и преюдициално запитване до Съда на ЕС.

Друго е мнението на прокуратурата. Според обвинителите Мария Дойчева и Калин Стоилов срокът започва да тече след връщането му в България. Позоваваха се на решение на апелативния спецсъд. По изчисления на обвинението Банев може да стои под ключ до 6 август т.г., без срещу него да е внесен обвинителен акт.

Адвокат Ботев представи и документи пред съда като доказателство, че Баневи са изплатили 1,5 млн. лв. задължения на “Партнърс комерс” на НАП. Това е едно от обвиненията срещу съпрузите. “Те са покрили задължение, продавайки имущество, придобито по криминален начин”, отвърна прокурор Мария Дойчева, без да навлиза в подробности. Тя обаче посочи, че другите две обвинени по делото Евгения и майката на Банева Мария се разпореждали с пари от касата на завод “Елма”, заради което работещите там не получавали заплати.

След съвещание съдия Андон Миталов не освободи бизнесмена, като прие тезата на прокуратурата за срока на задържане, съобщи “24 часа”.