Николай Денков: Единствено Радев може да овладее службите

Всички ръководители на служби днес са назначени от президента чрез неговите служебни правителства, заяви премиерът

Политика
19:41 - 06 Ноември 2023
2924
Николай Денков: Единствено Радев може да овладее службите

“Нека да погледнем фактите - всички ръководители на служби днес са назначени от президента чрез неговите служебни правителства. Така че, ако ще използваме термини като овладяване на службите, единственият, който може да овладее службите днес е президентът.”

Така премиерът Николай Денков отвърна на днешните критики на президента Румен Радев, че искането му да смени шефа на ДАНС е част от опитите за овладяване на службите.

“Втори факт - досега никога не съм поискал да се смени някой от ръководителите на службите, защото нямаше причина, но днес - първият тур на изборите протече без машини, а това има своите последствия - от една страна намалено доверие към изборния процес и изключително голям брой невалидни бюлетини и това се дължи основно на един зам.-председател на ДАНС”, допълни Денков.

Трети факт - има опит да се прехвърли цялата отговорност за премахването на машините на зам.-министъра на електронното управление. Ако погледнете справката, която е направила ДАНС, там пише, че този зам.-министър е създал предпоставки да възникнат рискове за по-голямо недоверие към машините. Нека да погледнем какво направи заместник-председателя на ДАНС. Той използва тази предпоставка, за да създаде такава информационна кампания, че машините да отпаднат от първия тур. Как го направи? По два начина - първият е, че написа справка, която съдържа неверни и манипулативни твърдения. А вторият - не класифицира справката, което е нарушение на закона и я изпрати така, че тя да стане достояние на изключително много хора. Правилният начин бе да провери информацията и да я прати на хората, които биха могли да вземат решение дали тя да бъде разпространена. Това не е направено, подчерта още премиерът.